Binnenkort

Opera in de media: week 32

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 32 (4 – 10 augustus) onder meer aandacht voor een dubbel Puccini-triptiek en Rolando Villazón live uit Verbier.

Rolando in Verbier
Het Verbier-festival programmeerde dit jaar een recital van Rolando Villazón, begeleid door het Verbier Festival Chamber Orchestra met dirigent Marc Minkowski. De winnaar van de Operalia-aflevering in 1999 zal aria’s zingen uit onder andere Don Giovanni. Hij staat met een Mozart-programma op 14 september overigens op het KlaraFestival in Brussel. Volgend jaar juni kunt u de tenor in het Amsterdamse Concertgebouw horen. U kunt via internet live bij het optreden in Verbier zijn.
Medici.tv: zaterdag 4 augustus om 19.00 u.

Rolando Villazón (foto: Deutsche Grammophone - Felix Broede)
Puccini Plus
De laatste drie eenakter-opera’s die Puccini componeerde gingen in première in 1918 in New York. Vooral niet los van elkaar opvoeren en al helemaal niet combineren met andere opera’s, dat schijnt de uitdrukkelijke wens van de componist geweest te zijn. Toch deed de Opéra de Lyon dat en zo zendt Mezzo het uit, met steeds een deel van het drieluik gecombineerd met een ander werk. Die andere werken stammen uit dezelfde periode, zijn minder bekend en zijn bedoeld als contrast met het werk van Puccini. Achtereenvolgens zijn er de combinaties van Il Tabarro met von Heute auf Morgen van Schönberg, Suor Angelica met Sancta Susanna van Paul Hindemith en Gianni Schicchi met Eine florentinische Tragödie van von Zemlinsky.

De 6 opera’s werden afgelopen februari opgenomen in de Opéra de Lyon, die dit festival ‘Puccini Plus’ organiseerde. Dirigenten waren Gaetano d’Espinosa (voor het Puccini-repertoire) en Bernhard Kontarsky (voor de contrast-werken). Solisten die bij het koor en orkest van de Opéra de Lyon optraden waren onder andere Rui Dos Santos, Magdalena Anna Hofmann, Werner Van Mechelen en Detlef Roth.
Mezzo: zaterdag 4 augustus (v.a. 20.30 u.), zondag 5 augustus (v.a. 16.30 u.) en dinsdag 7 augustus (v.a. 20.30 u.).

Op reis in de tijd
Het Delft Chamber Music Festival gaat op reis, althans in zijn programmering. Op zondagavond wordt de tijdmachine ingeschakeld en kunt u, ook via Radio 4, mee op reis naar ‘het vervlogen Wenen’. Er klinkt in het museum Prinsenhof instrumentale muziek van Strauss en Korngold, en er zijn liederen van Wolf en Schandl. De werken worden uitgevoerd door onder andere festival-captain Liza Ferschtman, cellist Sebastian Klinger en voor de liederen Robert Holl.
Radio 4: zondag 5 augustus om 20.00 u.

Emily Magee (foto: website Emily Magee)

Ariadne auf Salzburg
De Salzburger Festspiele brachten eerder tijdens dit festival al La Bohème, op zondag staat Ariadne auf Naxos op de kalender. De uitvoering is via internet rechtstreeks te volgen. Daniel Harding dirigeert de Wiener Philharmoniker en er staan solisten op het podium als Emily Magee en Jonas Kaufmann. De regie voor deze Strauss-opera, die wordt opgevoerd in het Haus für Mozart, werd verzorgd door Sven-Eric Bechtolf.
Medici.tv: zondag 5 augustus om 20.15 u.

Vivaldi in Beaune
Vivaldi schreef het oratorium Juditha triumphans voor de meisjes van het Ospedale de la Pietà in Venetie. Het werk werd vorig jaar gespeeld op het Festival de Beaune. Het Choeur de Chambre de Namur en het orkest Modo Antico stonden onder leiding van Federico Maria Sardelli, bij de solisten hoort u onder andere mezzo Ann Hallenberg, sopraan Nicky Kennedy en mezzo Delphine Galou.
Mezzo: woensdag 8 augustus om 20.30 u.

Weektip

Anish Kapoor
Wie onlangs Parsifal heeft gezien, kent het decor van deze Wagner-opera, ontworpen door kunstenaar Anish Kapoor. En wie ’s ochtends op tv naar het altijd blijmoedige Olympic Breakfast kijkt, ziet ook werk van Kapoor. Zijn ‘Orbit’ staat recht achter de glazen BBC-studio, naast het Olympisch stadion. De meer dan honderd meter hoge toren blijft ook na de Spelen staan. De AVRO zendt een portret van de kunstenaar uit onder de titel ‘De wereld volgens Anish Kapoor’, waarin een beeld van Kapoors oeuvre wordt geschetst aan de hand van een reis langs zijn studio in Londen, installaties in Chicago en Napels en tentoonstellingen in Bilbao, Mumbai en Delhi.
Nederland 2: dinsdag 7 augustus om 23.45 u.

Vorig artikel

Derde lustrum Grachtenfestival Amsterdam

Volgend artikel

YouTube-portret: Simone Kermes

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.