Binnenkort

Opera en cinema in Spanga

Opera Spanga uit Weststellingwerf presenteert binnenkort twee premières. Er is een nieuwe opera, Stuyvesant Zero en een film, ‘Donna Giovanna’. Opera en film zijn los van elkaar te bezoeken maar wie wil combineren beleeft ’s middags opera en ’s avonds cinema. De eerste voorstellingen zijn op 22 augustus.

In Stuyvesant Zero -een opera in 2 scènes en een debat- wordt Pieter Stuyvesant door librettist Jonathan Levi, componist Caroline Ansink en regisseur Corina van Eijk losgelaten op het toneel. Hij roept door tekst en muziek ‘ongemakkelijke’ vragen op over nationaliteit, religie en vrijheid. De subtitel van Stuyvesant Zero is: ‘Een opera over Nederlandse intolerantie op Amerikaanse bodem’. Stuyvesant werd geboren in Weststellingwerf.

In twee aktes speelt het verhaal zich achtereenvolgens af in Nieuw Amsterdam in 1655 en in New York in 2011. De aktes worden onderbroken door een debat onder leiding van televisiemaker Bahram Sadeghi.

Opera Spanga voert de nieuwe opera uit op twee locaties, bij de historische Blessebrugschans en voor het moderne gemeentehuis in Wolvega. Het gezelschap zegt over de nieuwe productie: “Daarmee geeft Stuyvesant Zero ons opnieuw de mogelijkheid om de traditionele kaders van opera uit te breiden en tot ontploffing te brengen”.

Muzikaal leider van de voorstelling is Ezequiel Menalled, de hoofdrollen worden gezongen door Marcel van Dieren, Klara Uleman, Sinan Vural en Pearlmira Vincent.

De voorstellingen van de opera zijn om 15.00 u. In het weekend ook om 11.00 u.

Donna Giovanna

Met Donna Giovanna presenteert Opera Spanga haar derde operafilm. In de toelichting staat: “Donna Giovanna is het vrouwelijke equivalent van de mannelijke rokkenjager. Ze is een tragische persoonlijkheid, haar zekerheid is gestoeld op een wankele basis: haar bewonderaars. En hoewel we haar gedrag afkeuren, ontkomt niemand aan de weerzinwekkende wens haar ook een keer in de armen te mogen nemen”.
Donna Giovanna is een coproductie met de NTR. Hier is de trailer van de film:

De filmvertoningen zijn in de drive-in biscoop in Spanga, op de speeldagen om 21.00 u.

Speeldata zijn: 22, 24, 25, 26, 28, 30 en 31 augustus en 1 en 2 september. Aanvang van Stuyvesant Zero is 15:00 uur. In het weekend zijn er ook opera-voorstellingen om 11:00 uur.
Informatie over de producties en kaartverkoop vindt u op de website van Opera Spanga.

Vorig artikel

Holländer in Bayreuth 2012

Volgend artikel

Opera in de media: week 33

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.