BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 33

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 31 (11- 17 augustus) onder meer aandacht voor de operafestivals in Bayreuth, Glyndebourne en Salzburg en voor een avond lang Massenet.

Philippe Jordan (foto: Johannes Ifkovits)

Bayreuth live op Arte
Langzaam, heel langzaam geeft het regime van de Bayreuther Festspiele iets van zijn exclusiviteit prijs. Waar vorig jaar de internetstream van Lohengrin nog alleen bekeken kon worden na een betaalde inlog, is er dit jaar een reguliere tv uitzending. Op 11 augustus wordt in het Festspielhaus Parsifal opgevoerd, in de regie van Stefan Herheim. In veel Duitse bioscopen is de voorstelling te zien, van de Cinestar in Oberhausen tot bioscoop Cineplex om de hoek in Bayreuth zelf.

Buiten de Bondsrepubliek biedt Arte uitkomst. Vanaf 17.15 u is te zien hoe Burkhard Fritz als ‘reine Tor’ op zoek gaat naar de graal. Bayreuth belooft in de bioscopen achter de schermen-beelden door presentatoren Katharina Wagner en Klaus Florian Vogt, helemaal zoals de Met dat ook doet. Mogelijk heeft Arte een eigen presentatie. In de hoofdrollen ziet u Detlef Roth als Amfortas, Diógenes Randes als Titurel en Kwangchul Youn in de rol van Gurnemanz. Susan Maclean is Kundry. Voor het orkest staat Philippe Jordan.
Arte: zaterdag 11 augustus om 17.15 u.

Zauberflöte op de radio
Na de tv-uitzending op Arte -die zender is niet door iedereen te ontvangen- is er nu een radio-versie van die Zauberflöte. Het ARD Radiofestival zendt de opname, gemaakt tijdens de Salzburger Festspiele op zaterdagavond uit. De opera van Mozart wordt uitgevoerd onder muzikale leiding van Nikolaus Harnoncourt met zijn ensemble Concentus Musicus Wien en onder regie van Jens-Daniel Herzog. In de hoofdrollen: Georg Zeppenfeld (Sarastro), Elisabeth Schwarz (Papagena), Markus Werba (Papageno), Martin Gantner (Sprecher/Zweiter Priester), Mandy Fredrich (Königin der Nacht).
NDR Radio: zaterdag 11 augustus om 20.05 u.

Nelly in Amsterdam
Komende week brengt Nelly Miricioiù, ‘de heldin van de ZaterdagMatinee’ een bezoek aan Nederland. In het Concertgebouw zingt ze op 16 augustus Italiaanse aria’s. U kunt nog heel even meedoen aan de verloting van kaarten door Place de l’Opera. De sopraan zal dit jaar plaatsnemen in de jury van het Internationaal Vocalisten Concours.

Nelly Miricioiu op het IVC 2009 (foto: Hans Hijmering)

Toepasselijk is de uitzending op Radio 4 uit het archief van de ZaterdagMatinee van de opera Mefistofele van Arrigo Boito. Die werd in oktober 1985 uitgevoerd door het Groot Omroepkoor, het Jongenskoor van St. Bavo en het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Sergiu Comissiona. De solisten waren: Roberto Scandiuzzi (Mefistofele), Piero Visconti (Faust), Nelly Miricioiù (Margherita en Elena), Annett Andriessen (Marta en Pantalis) en Wouter Goedhart (Wagner en Nerèo).
Radio 4: zaterdag 11 augustus om 13.00 u.

Op zoek naar Carmen
Arte doet wat al heel veel tv-zenders eerder deden: een hoofdrol voor een theaterproductie toekennen op grond van een wedstrijdje tussen kandidaten. Zouden de camera’s van Arte ook zo goed getimed inzoomen op de jankmomentjes bij de afvallers? U kunt het zien op zondag 12 augustus want dan begint de serie ‘Wer wird Carmen’ op Arte. De winnares mag in september op de Seefestspiele in Berlijn in de hoofdrol meedoen in de opera, die zal worden geregisseerd door cineast Volker Schlöndorff.
Arte: zondag 12 augustus om 16.45 u.

Tristan und Isolde in Bayreuth
Robert Holl moest voor dit jaar afzeggen, zo vertelde hij onlangs aan Place de l’Opera, maar in 2009 stond hij als könig Marke in het Festspielhaus, waar onder regie van Christoph Marthaler de opera Tristan und Isolde werd opgevoerd. Andere rollen werden gezongen door Robert Dean Smith (Tristan), Iréne Theorin (Isolde), Jukka Rasilainen (Kurwenal) en Michelle Breedt (Brangäne). De muzikale leiding was in handen van Peter Schneider.
BravaNL: zondag 12 augustus om 19.25 u.

De voorbereiding van Karin
Mezzo Karin Strobos zingt, begeleid door Else Sterk op piano, binnenkort op het Grachtenfestival in Amsterdam. Er staan liederen van Ravel en Granados op het programma. Op Cultura kunt u kijken naar een korte documentaire over de voorbereiding van dat concert, dat op 17 augustus plaatsvindt.
Cultura24: zondag 12 augustus om 20.59 u.

Massenet-avond op BravaNL
Op 13 augustus is het honderd jaar geleden dat Jules Massenet overleed. In zijn tijd een grote ster, nog altijd bekend door zijn opera’s. BravaNL herdenkt de Franse componist met Cendrillon en Werther. De eerste wordt uitgevoerd door Opera Zuid met Ivan Anguélov voor het Limburgs Symfonie Orkest en het koor van het Conservatorium Maastricht. Solisten onder andere Francis van Broekhuizen, Maria Soulis, Machteld Vennevertloo en Marcel van Dieren.

Francis van Broekhuizen (foto: website FvB)

De Werhter komt uit Karlsruhe en dateert van 2007. Daniel Carlberg dirigeerde toen de Badische Staatskapelle. Hoofdrollen: Keith Ikaia-Purdy (Werther), Armin Kolarczyk (Albert), Tero Hannula (Le Bailli), Andreas Heideker (Schmidt), Mika Kares (Johann).
BravaNL: maandag 13 augustus vanaf 18.10 u.

Weektip

Opera-regisseur Graham Vick repeteerde onlangs in Birmingham voor Stockhausens opera Mittwoch uit de cyclus Licht. In die periode sprak Norman Lebrecht met Vick, die eerder ‘director of productions’ was in Glyndebourne. Hij richtte in 1987 de Birmingham Opera Company op. Het gesprek is het horen in de zomerserie van interviewer Lebrecht.
BBC Radio 3: dinsdag 14 augustus om 22. 30 u.

 

Vorig artikel

Opera en cinema in Spanga

Volgend artikel

Vader en zoon Jordan in Parsifal

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

4Reacties

 1. Leen Roetman
  10 augustus 2012 at 21:40

  Heel erg prettig zo’n opera media gids! Ik maak er dankbaar gebruik van. Bedankt Francois!

 2. Leen Roetman
  11 augustus 2012 at 22:01

  Iemand nog naar Parsifal live vanuit Bayreuth op Arte gekeken? Wagnerallemachtig, wat mooi!!!

 3. 12 augustus 2012 at 16:07

  Parsifal gemist??

  Hier in z’n geheel te zien!!

  deel 1:
  http://www.youtube.com/watch?v=Zwb59zq-J6s

  deel 2:
  http://www.youtube.com/watch?v=IrY1QCeKoNg

  deel 3:
  http://www.youtube.com/watch?v=MaMAGEbwpqY

  Of vind hier meer Bayreuth video’s en audio opnamen…

  http://www.youtube.com/results?search_query=bayreuth+2012&oq=bayreuth+2012&gs_l=youtube.3..0l2.31084.31084.0.31776.1.1.0.0.0.0.533.533.5-1.1.0…0.0…1ac.vg4mobexuHg

 4. Gerard
  13 augustus 2012 at 20:00

  Heel verleidelijk om even te kijken (stiekem toh even gedaan), maar beetje zonde want ik ga het allemaal zelf zien en beleven in Bayreuth volgende week woensdag!