Home » Binnenkort

Opera in de media: week 40

28 september 2012 1 reactie

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 39 (29 september – 5 oktober) onder meer aandacht voor de finales van het Internationaal Vocalisten Concours en een feestelijke Händel in Vredenburg.

William Christie (foto: Michel Szabo).

Charpentier in scène
David et Jonathas van Marc-Antoine Charpentier stond al lang op cd toen dirigent William Christie afgelopen zomer met een nieuwe versie kwam, een geënsceneerde opvoering van het werk. Van de regie van Andreas Homoki krijgt de radioluisteraar niet alles mee, maar de regisseur komt wel aan het woord in het programma op BBC 3, waarin de opera wordt uitgezonden.

De opname werd gemaakt tijdens het Festival d’Aix-en-Provence. Deze productie reisde van Aix naar Edinburgh en is komend jaar in New York te zien. In de hoofdrollen hoort u Pascal Charbonneau als David en Ana Quintans als Jonathas. Zoals vaak zingt Dominique Visse de countertenorrol bij het koor en orkest van Les Arts Florissants.
BBC Radio 3: zaterdag 29 september om 20.00 u.

De Bedding in Den Bosch
Het documentaire programma van Radio 4, de Bedding, neemt deze week een kijkje achter de schermen van het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch. Programmamaker Hans Noortman volgt tijdens deze 49e editie verschillende kandidaten, spreekt casting directors, juryleden en probeert, zo belooft het programma, achter het geheim te komen van het gouden keeltje.
Radio 4: zaterdag 29 september om 23.00 u.

Ioan Holender en Annett Andriesen (foto: Dré de Man).

Pianofinale IVC
Op verschillende momenten is er komende dagen aandacht voor het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch. In NTR Podium op tv spreekt Christiaan Kuijvenhoven met juryvoorzitter Ioan Holender en mezzosopraan Annett Andriesen, zangeres en directeur van het concours. Verder wordt verslag gedaan van de pianofinale van zaterdag 29 september.
Nederland 2: zondag 30 september om 13.00 u.

De winnaars in Den Bosch
De finale van het IVC is live mee te beleven via Radio 4, dat op zondagmiddag live uitzendt vanuit Den Bosch. Het Brabants Orkest voegt deze middag een groot, extra element toe aan de zang van de allerbesten die de jury selecteerde voor de grote finale. Aan het eind van de middag is de winnaar bekend en wordt ook de prijs van de persjury, waarin dit jaar ook Place de l’Opera-redacteur Basia Jaworski zit, uitgereikt. De finale is in een samenvatting ook te zien op maandagavond, om 0.15 u. op Nederland 2.
Radio 4: zondag 30 september om 14.00 u.

Judith van Wanroij.

Purcell door Les Arts Florissants
Ana Quintans, gisteren te horen bij Les Arts Florissants in Händel, zingt de rol van Second Witch, Judith van Wanroij is Belinda, en dan moeten er ook een Dido en Aeneas zijn. Die rollen worden gezongen door Malena Ernman en Christopher Maltman. De productie van de Purcell-opera was in Amsterdam te zien en werd in de Parijse Opéra Comique op video vastgelegd. De enscenering werd gedaan door Deborah Warner, William Christie leidde Les Arts Florissants.
Arte: zondag 30 september om 03.00 u.

Kwasi & Kwame
Een week geleden heeft Opera O.T. moeten besluiten het gezelschap op te heffen. Er bleek, ondanks de lobby naar gemeente en rijk en de pogingen tot lokale allianties, geen mogelijkheid om voldoende middelen te verzamelen om door te gaan. Wat er in het theater aan de Rotterdamse St. Jobsweg gemaakt werd, is te zien bij BravaNL.

De opera Kwasi & Kwame werd door Jonathan Dove gecomponeerd op het libretto van Arthur Japin, die ook het boek schreef. De voorstelling uit 2007 is vandaag te zien bij BravaNL. In de zangrollen onder andere Hubert Claessens, Jean-Leon Klostermann en Jan Willem Baljet. De vaste regisseurs, Mirjam Koen en Gerrit Timmers, werkten samen met muzikaal leider Wim Steinmann.
BravaNL: maandag 1 oktober om 20.30 u.

Luca Pisaroni (foto: Marco Borggreve).

Rinaldo in Glyndebourne
Vorig jaar bracht het Britse Glyndebourne Festival een aantal opvoeringen van de opera Rinaldo van Händel. Sonia Prina zong de titelrol, verder werkten bekende namen als Luca Pisaroni, Anett Fritsch en Tom Mead mee. Robert Carsen deed de regie en het Orchestra of the Age of Enlightenment werd geleid door Ottavio Dantone.
Mezzo: dinsdag 2 oktober om 20.30 u.

Waar is dat feestje?
De TROS/NTR beloven een feestje in Vredenburg Leidsche Rijn. Op het programma van de Vrijdag van Vredenburg staat een uitvoering van Alexanders Feast van Händel door de Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor, onder leiding van Kenneth Montgomery. De Alexander in de titel is keizer Alexander de Grote. In dit werk – dat Händel schreef ter gelegenheid van de dag van Sint-Cecilia, beschermheilige van de muziek – zijn de vocale rollen voor Yulia van Doren, Paula Murrihy, Ed Lyon en Matthew Brook.
Radio 4: vrijdag 5 oktober om 20.00 u.

Weektip

De keuze van de kijker
Kunt u kiezen tussen Francis van Broekhuizen, Klara Uleman, Annemarie Kremer, Antony Hermus, Karin Strobos, Kim Savelsbergh, Lucia Meeuwsen, Mark Omvlee, Stefan Veselka of Miranda van Kralingen? Tussen La fille du régiment of Tsaar Saltan? En dat zijn nog maar twee van de vijf opera’s waarvoor BravaNL u als kijker de keuze laat. Ze komen allemaal uit producties van Opera Zuid van de laatste jaren. De kijker beslist en de winnende opera wordt op zondag 7 oktober om 20.30 uur uitgezonden. Stemmen kan sinds donderdag 27 september via de website van BravaNL, op Facebook (poll) en Twitter (hashtag #kvdk).
Zie voor alle informatie de website van BravaNL.

door

1 reactie »

  • kersten zei:

    De intro van het onvolprezen NTR Podium bestaat uit flitsen met een
    balletdanser, een violiste en een operazangeres. Maar waarom toch
    moest voor deze laatste nu weer zo nodig die leve- de-
    operaaaaa-hahaha-karikatuur van stal worden gehaald?

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.