AchtergrondFeaturedNieuwsOperacast

Podcast: Guus Mostart neemt afscheid

Na een operacarrière van veertig jaar gaat Guus Mostart met pensioen. Hij werkte bij bekende operahuizen in onder meer Engeland, Duitsland, Canada, de Verenigde Staten en Nederland. De afgelopen 12,5 jaar was hij intendant bij de Nationale Reisopera. Met de afsluiting van een succesvolle Ring-cyclus neemt Mostart afscheid. Een gesprek over gisteren en morgen.

Guus Mostart (foto: Rob Elsjan).

Guus Mostart studeerde medicijnen in Amsterdam, tot hij in 1973 in aanraking kwam met de wereld van de opera. Hij was verkocht en zou zijn gehele carrière in operakringen doorbrengen. Als hij op 1 januari 2013 zijn werk als intendant van de Nationale Reisopera officieel beëindigt, heeft hij er veertig jaar opzitten.

Bijzondere ervaringen waren zijn werk bij de Metropolitan Opera, waar hij Die Zauberflöte produceerde met onder andere Kathleen Battle, en zijn betrokkenheid bij de Ring-cyclus die Georg Solti en Sir Peter Hall in Bayreuth maakten. Hij werkte verder bij de Nederlandse Operastichting en het Glyndebourne Festival en was artistiek directeur in Vancouver en bij de English National Opera in Londen, voordat hij de leiding van de Reisopera op zich nam.

Zijn 12,5-jarig jubileum én de afsluiting van het grootse Ring-project zag hij als het juiste moment om afscheid te nemen. Op 1 januari draagt hij officieel de leiding over aan Nicolas Mansfield.

Vorig artikel

Geert Mak geeft les in het Concertgebouw

Volgend artikel

Opera in de media: week 40

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.