AchtergrondBinnenkortInterviews

Opera Magazine: Nikki Treurniet en Nina van Essen

Een vast contract bij een Duits operahuis is dé kans voor jonge zangers om in een professionele setting ervaring op te doen. Zowel sopraan Nikki Treurniet als mezzo Nina van Essen kwamen na hun opleiding aan de Dutch National Opera Academy in Hannover terecht. Bij de Staatsoper zingen ze binnenkort beiden in Le nozze di Figaro.

Met een ‘Festvertrag’ aan een Duits operahuis kunnen zangers een vliegende start in hun carrière maken. Met een vaste aanstelling leren ze veel repertoire, dat overdag gerepeteerd wordt. Diezelfde avond is er dan de voorstelling van weer een heel andere opera. Het is hard werken, zo vertellen Nikki Treurniet en Nina van Essen in dit interview. Ze kozen beiden na hun conservatoriumopleiding voor de Dutch National Opera Academy, het masterprogramma van de conservatoria van Den Haag en Amsterdam.

Sopraan Nikki Treurniet liet zien wat ze kan in verschillende producties van DNOA. Ze werkte als freelancer bij onder meer De Nationale Opera en won prijzen bij het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) in Den Bosch. Ze werd door Christian Carlstedt gescout voor de Staatsoper Hannover. Daar zong ze sinds 2019 in onder meer Hänsel und Gretel en Sweeney Todd.

Diezelfde Christian Carlstedt zag en hoorde het talent van mezzosopraan Nina van Essen. Ze was bij DNOA onder meer te zien in Cendrillon en bij De Nationale Opera in Manon Lescaut. Ook Nina nam succesvol deel aan het IVC. In Hannover stond ze onder meer in Il barbiere di Siviglia, Otello en Die Zauberflöte.

De nieuwe productie van Mozarts Le nozze di Figaro in een regie van Lydia Steier gaat op 20 januari in Hannover in première. De première is als livestream op OperaVision te zien. De opname blijft nog tot de zomer online. In Le nozze zingt Nina van Essen in alle voorstellingen de rol van Cherubino. Nikkie Treurniet deelt de rol van Susanna met een collega. Ze is niet te zien in de stream, maar staat in bijna alle voorstellingen daarna (23 en 29 januari, 5, 18, 23 en 26 februari en 5 maart) op de bühne.

In Hannover staan Nina en Nikki dit seizoen in verschillende producties. Er staan sporadische optredens in Nederland gepland, daarvoor kunt u terecht op hun websites.

U kunt onze podcast op deze pagina beluisteren en ook direct op Spotify (zoek op: Opera Magazine), net als op iTunes en Soundcloud. Voor Android is er de Google Podcasts-app of Podcast Addict. Als u daarin via de zoekfunctie ‘Opera Magazine’ intypt, komt u vanzelf bij de podcasts.

Beeld homepage en podcast: links Nina van Essen (© Annelien Nijland) en rechts Nikki Treurniet (© Romy Treebusch).

Vorig artikel

In de zalen: wat als...

Volgend artikel

De Munt annuleert speelreeks Carmen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.