Binnenkort

DNO brengt Einstein on the Beach

De Nederlandse Opera voert vanaf 5 januari zes keer de onconventionele opera Einstein on the Beach van Philip Glass en Robert Wilson op. Het werk wordt in een herziene versie van de makers uitgevoerd.

Scène uit Einstein on the Beach (foto: Lucie Jansch).

Einstein on the Beach ging in 1976 in wereldpremière als ‘baanbrekend Gesamtkunstwerk’ van componist Philip Glass, regisseur Robert Wilson en choreografe Lucinda Childs. Het was de eerste opera van Glass en volgens De Nederlandse Opera (DNO) ‘één van de grootste kunstwerken van de twintigste eeuw’.

In opdracht van DNO, Het Muziektheater en vele andere partijen, waaronder The Barbican en het Toronto Festival of Arts and Creativity, hebben de makers een nieuwe versie van hun opera gemaakt, die in diverse theaters opgevoerd zal worden. In januari staat die in Het Muziektheater in Amsterdam op de planken.

Einstein on the Beach is een werk voor synthesizers, houtblazers en stemmen. Het telt vier aktes en duurt vijf uur. Er is geen pauze, maar het publiek mag tijdens de voorstelling rustig even naar buiten wandelen.

De opera is geen biografische voorstelling over Albert Einstein, maar “de talrijke mathematische en numerieke verwijzingen houden verband met de theorieën van de Duitse wetenschapper en bedenker van de relativiteitstheorie”, aldus DNO.

De productie wordt uitgevoerd door het Philip Glass Ensemble en het Vocaal Ensemble onder leiding van Michael Riesman. Antoine Silverman speelt Einstein (vioolsolo). De andere rollen worden vertolkt door Helga Davis, Kate Moran, Jasper Newell en Charles Williams.

Einstein on the Beach gaat op zaterdag 5 januari in première en is daarna nog vijf keer te zien. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Hieronder de trailer:

Vorig artikel

Rotterdams Opera Koor viert nieuwe jaar

Volgend artikel

Viva Verdi: woordloze ode aan de maestro

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.