CD-recensiesHeadline

Viva Verdi: woordloze ode aan de maestro

Onder de kreet ‘Viva Verdi’ heeft maestro Riccardo Chailly met de Filarmonica della Scala wonderschone instrumentale operamuziek van Giuseppe Verdi opgenomen. Een ode om grijs te draaien.

Het feit dat één van de grootste operacomponisten ooit ook hulde bewezen kan worden zónder dat er een lettergreep zang aan te pas komt, bewijst mijns inziens hoe meesterlijk maestro Giuseppe Verdi was. De man die ons de ene na de andere operahit naliet – van ‘La donna’ tot ‘Libiamo’ – verrijkte ons repertoire ook met veel wonderschone instrumentale muziek.

De opname van Riccardo Chailly is daarom niet alleen een verjaardagsode ter gelegenheid van Verdi’s postume tweehonderdste geboortedag, maar ook een huldeblijk aan de orkestrale rijkdom waar de componist ons tijdens het schrijven van zijn vele opera’s mee verwende.

De cd telt tien preludes en sinfonia’s, aangevuld met de vier ‘airs de ballet’ uit Jérusalem (de Franse versie van I Lombardi alla prima crociata). Een bonte selectie: van de ijle violen uit La traviata tot het brute kwaad uit Macbeth en van de onstuimige inleiding van Giovanna d’Arco tot de statige, grootse openingsmaten van Nabucco.

Sinds de cd ter bespreking bij me op de mat viel, heb ik hem al vele malen beluisterd. Niet alleen omdat de melodieën van Verdi zo aanstekelijk mooi zijn, maar nog veel meer omdat Riccardo Chailly en het Scala-orkest ze zo formidabel uit de verf laten komen.

Er stroomt bloed door deze uitvoering. Het grient en het lacht, het jankt en het juicht, het triomfeert en het lijdt, het bemint en het haat, het staat stil en het danst… Chailly weet het hele arsenaal aan sferen en emoties dat Verdi in zijn ouvertures tentoonspreidt met onweerstaanbare overtuigingskracht te benutten.

De maestro kiest zijn tempi met pit, houdt het klankgeheel voortdurend transparant en weet de verschillende secties van het orkest perfect in balans te houden. Telkens bloeien de juiste instrumentengroepen op. Het resultaat: de muziek blinkt als door de zon beschenen bronwater. Niks stoort, niks leidt af: de schoonheid van Verdi’s repertoire kan je rechtstreeks bekoren.

Met de Filarmonica della Scala beschikt Chailly over een orkest bij uitstek voor deze taak. De musici van één van de beroemdste operahuizen ter wereld laten zich van hun sterkste kant horen. Het koper klinkt op het scherp van de snede, de strijkers branden over hun snaren en de solistische inbreng van met name Fabien Thouand (hobo) en Mauro Ferrando (klarinet) is buitengewoon fraai.

Van de cd’s die tot nu toe zijn uitgebracht om Verdi te memoreren deed deze opname mij het meest die oude en bekende kreet beamen: Viva Verdi!

Vorig artikel

DNO brengt Einstein on the Beach

Volgend artikel

Opera in de media: week 1

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.