BinnenkortBuitenland

Berlioz’ grootse Les Troyens in de bioscoop

De Metropolitan Opera zendt op zaterdag 5 januari live in bioscopen over de hele wereld zijn productie van Les Troyens uit. Fabio Luisi dirigeert een topcast met namen als Deborah Voigt, Susan Graham en Bryan Hymel.

Scène uit Les Troyens, met op de voorgrond Bryan Hymel (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

Les Troyens is een ‘grand opéra’ van Hector Berlioz. Het is gebaseerd op het epos Aeneas van Vergilius en telt vijf bedrijven. De eerste twee aktes spelen zich af rond Troje, de overige drie akten in Carthago. Een uitvoering duurt, inclusief pauzes, bijna zes uur.

De Metropolitan Opera heeft maestro Fabio Luisi gestrikt voor dit karwei. Luisi staat regelmatig op de bok bij het New Yorkse operahuis. In Les Troyens heeft hij behalve het koor en orkest van de Met een cast met grote namen onder zich. De belangrijkste: Deborah Voigt zingt Cassandra, Susan Graham is Dido en Bryan Hymel vertolkt Aeneas.

Andere rollen zijn er voor onder andere Karen Cargill (Anna), Eric Cutler (Iopas), Dwayne Croft (Chorèbe) en Kwangchul Youn (Narbal).

De enscenering komt van de hand van Francesca Zambello, een alom geroemd regisseur die haar Troyens-regie in 2003 maakte.

De uitvoering van Les Troyens wordt zaterdag vanaf 18.00 uur in diverse bioscopen in Nederland live uitgezonden. Onder meer in CineMec in Ede, Foroxity Limburg en diverse vestigingen van Pathé.

Zie voor meer informatie over de productie de website van de Metropolitan Opera.

Hieronder een fragment uit de productie:

Vorig artikel

Een kwarteeuw programmeren bij DNO

Volgend artikel

Miah Persson zingt Mahler en Strauss

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

 1. joseph
  7 januari 2013 at 17:16

  Ik was aanwezig in de bioscoop. Tot aan de eerste pauze met gemengde gevoelens. Eén lange ode van strijdliederen en offers aan al die goden van toen. Op het kantje van ‘saai’.
  Maar wat achteraf kwam, was puur genieten, melodieuze muziek en een uitgebreide cast brachten de heerlijkste aria’s en duetten.
  Voor mij kon er gerust nog een uurtje bij.
  Hier in Brugge was heel weinig belangstelling voor deze opera maar de wegblijvers hadden ongelijk.