Binnenkort

Audi regisseert Rossini’s Guillaume Tell

Op maandag 28 januari presenteert De Nederlandse Opera een nieuwe productie van Rossini’s grootse, laatste opera Guillaume Tell. Artistiek directeur Pierre Audi verzorgt de enscenering, Paolo Carignani staat op de bok. De titelrol wordt vertolkt door Nicola Alaimo.

Gioacchino Rossini schreef niet veel vierakters in zijn leven. Om precies te zijn slechts twee: Moïse et Pharaon en Guillaume Tell. Die laatste ‘grand opéra’ ging in augustus 1829 in première in de Parijse opera. Het was de laatste opera die Rossini componeerde, al was hij toen nog maar 37 jaar.

Rossini baseerde zijn opera op een toneelstuk van Friedrich Schiller over de legende van Willem Tell, de vrijheidsheld die in de veertiende eeuw zou hebben geleefd en in opstand kwam tegen de heersende Habsburgers, en in het bijzonder tegen landvoogd Gesler. Legendarisch is het verhaal waarin Willem met zijn boog een appel van het hoofd van zijn zoontje moet schieten.

Étienne de Jouy en Hippolyte-Louis-Florent Bis schreven een libretto op het verhaal en Rossini componeerde er fantastische muziek op. Toch wordt de opera niet vaak uitgevoerd, aangezien er nogal wat komt kijken bij een productie van het grootse werk. In december 2009 voerde de NTR ZaterdagMatinee de opera concertante uit en recent nam Antonio Pappano het werk op voor EMI Classics. Maar meer mogelijkheden om kennis te maken met de opera had de Nederlandse liefhebber de afgelopen jaren niet.

In januari en februari biedt De Nederlandse Opera een nieuwe kans. In een regie van artistiek directeur Pierre Audi en in coproductie met de Metropolitan Opera uit New York brengt het gezelschap de opera op het toneel.

In de bak zit het Nederlands Philharmonisch Orkest en op het toneel vertolkt het Koor van DNO één van de grootste rollen (ingestudeerd door Eberhard Friedrich). Paolo Carignani heeft de muzikale leiding in handen.

De titelrol wordt vertolkt door Nicola Alaimo, die in maart 2010 in de ZaterdagMatinee was te zien in Caterina Cornaro van Donizetti. Guillaume Tells echtgenote wordt vertolkt door Helena Rasker en zijn zoontje Jemmy is een partij voor Eugénie Warnier.

Net als bij de concertante uitvoering in 2009 zingt John Osborn de deksels lastige rol van Arnold. En sopraan Marina Rebeka neemt de eveneens zware partij van Mathilde, de geliefde van Arnold, op zich. Verder wordt Gesler vertolkt door Christian Van Horn en Melcthal door Patrick Bolleire.

Guillaume Tell gaat op 28 januari in première en is daarna nog zeven keer te zien in Het Muziektheater in Amsterdam. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Hieronder twee filmpjes over de productie:

Vorig artikel

DiDonato maakt indruk als Maria Stuarda

Volgend artikel

Discografie: Guillaume Tell

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.