Binnenkort

Bostridge zingt Brittens laatste opera in het Concertgebouw

Benjamin Brittens laatste opera, Death in Venice, is een indringend stuk over thema’s die ook de componist zelf aangrepen. Aanstaande dinsdag (3/2) neemt tenor Ian Bostridge de hoofdrol van Gustav von Aschenbach op zich in een concertante uitvoering in het Concertgebouw.

Death in Venice verhaalt over de Duitse schrijver Gustav von Aschenbach, die worstelt met zijn kunstenaarschap en daarom afreist naar Venetië. Daar valt hij voor de Poolse jongen Tadzio, in wie hij de schoonheid verpersoonlijkt ziet. Wat volgt, is een innerlijke strijd met zijn onmogelijke gevoelens, waarna Von Aschenbach uiteindelijk aan de cholera ten onder gaat.

De thema’s uit de opera raken aan het persoonlijke leven van Britten. Bijvoorbeeld de homoseksuele gevoelens waar Von Aschenbach mee te maken heeft. Britten leefde samen met tenor Peter Pears, voor wie hij ook de opera schreef (net als veel van zijn andere vocale werken).

Het koor en orkest van De Koninklijke Muntschouwburg uit Brussel voeren het stuk dinsdag concertant uit onder leiding van Paul Daniel. Tot en met afgelopen donderdag (29/1) was de opera in een enscenering van Deborah Warner in Brussel te zien.

Ian Bostridge heeft bekendheid verworven door zijn vele optredens in recitals en door zijn talrijke cd’s, waaronder opnames van liederen van Schubert en werken van Britten. In 2004 kreeg hij voor zijn verdiensten de ‘Most Excellent Order of the Britisch Empire’.

De tenor houdt zich al enige tijd bezig met de werken van Britten. In 2007 stapte hij voor het eerst in de huid van Von Aschenbach bij de English National Opera. Tijdens de productie in Brussel moest hij vanwege ziekte enkele keren vervangen worden door John Graham-Hall.

Andere rollen zijn weggelegd voor bariton Andrew Shore en countertenor William Towers. Het concert in het Concertgebouw begint om 19.30 uur.

Vorig artikel

Europa’s oudste operahuis gerestaureerd

Volgend artikel

Waanzin in nieuwe productie DNO

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.