BinnenkortFeatured

Dustin Hoffman regisseert operazangers

Binnenkort gaat de eerste speelfilm die acteur Dustin Hofmann regisseerde in Nederland in première. Het toneelstuk Quartet van Ronald Harwood is de basis van het verhaal over vier oudere operazangers in een bejaardenhuis voor oud-artiesten. Dame Gwyneth Jones speelt een kleine rol in de film.

Quartet is het verhaal van de bewoners van Beecham House, een riant Engels landhuis, waar gepensioneerde artiesten, musici en zangers uit de klassieke muziek hun laatste jaren doorbrengen. Muziek en hun oude vak spelen nog een grote rol in het leven van de ouderen. Eenmaal per jaar is er een uitvoering voor publiek en sponsors, dan staan de voormalige musici en zangers voor een keer weer op het podium.

In het huis ontstaat onrust als de legendarische sopraan Jean Horton, een rol van Maggie Smith, vanuit Londen naar Beecham House verhuist. Oude banden en oude vetes blijken een grotere rol dan verwacht te spelen, terwijl het huis zich opmaakt voor de jaarlijkse uitvoering.

Regisseur Dustin Hofmann, inmiddels 75, regisseerde zijn eerste speelfilm in Groot-Brittannië op basis van het toneelstuk Quartet van schrijver Ronald Harwood. Die schreef ook het script voor de film. Gevraagd naar de reden van zijn late regiedebuut antwoordde Hoffman bij de premiere: “I don’t know.”

Voor de hoofdrollen werden bekende Britse acteurs gecast, zoals Maggie Smith, Tom Courtenay, Pauline Collins en Michael Gambon. In vrijwel alle kleine rollen spelen gepensioneerde musici en zangers uit de Britse muziekwereld. Gwyneth Jones is in de film Anne Langley, de voormalige rivale van Jean Horton.

De film werd op locatie opgenomen in Hedsor House in Buckinghamshire.

Quartet wordt uitgebracht door A-film en gaat op 9 mei in Nederland in première.

Hieronder de trailer:

Vorig artikel

Opera in de media: week 15

Volgend artikel

De philharmonie zuidnederland is gedoopt

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Antonio
    5 april 2013 at 19:18

    Eindelijk ook in Nederland!
    De hele wereld heeft de film al lang geleden gezien, maar Nederland had zijn twijfels…. Muziek? Opera? Krijgen wij daar de zalen mee vol?