BinnenkortFeaturedHeadline

Opera in de media: week 15

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 15 (6 – 12 april 2013) onder meer aandacht voor een Weense Wozzeck, Norma in Amsterdam en twee minuten Anne Sofie von Otter op film.

Das Rheingold met Eric Owens als Alberich (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera)

Rheingold aan de Hudson
Uit de documentaire over de New Yorkse Ring des Nibelungen, Wagner’s Dream, weten we welke schier oneindige problemen het decor van Robert Lepage gaf. Voor de komende weken moeten de technici van de Metropolitan Opera weer aan de bak, want The Machine gaat opnieuw draaien. In april en mei worden drie complete cycli van de Ring uitgevoerd, wat bezoekers van de Met tot zo’n 1800 dollar kan kosten voor vier kaartjes. De BBC radio zendt deel een vandaag gratis uit, Das Rheingold, met in de hoofdrollen onder andere Stephanie Blythe, Stefan Margita, Gerhard Siegel en Eric Owens. Voor het Met-orkest staat Fabio Luisi.
BBC Radio 3: zaterdag 6 april om 18.00 u.

Wozzeck uit Wenen
Zowel de Vlaamse als de Nederlandse radio brengen vanavond opnamen uit de Wiener Staatsoper. Onder leiding van Franz Welser-Möst werd daar een jaar geleden Alban Bergs Wozzeck opgevoerd en die opname zendt Opera live van de NTR uit. Solisten waren onder andere Simon Keenlyside en Anne Schwanewilms.
Radio 4: zaterdag 6 april om 19.00 u.

Alceste bij Klara
De Vlaamse klassieke zender Klara komt niet vaak voor in deze rubriek, maar voor wie van Gluck houdt en Veronique Gens graag hoort, is het operaprogramma Scala een reden om te luisteren. Ook de opname van Alceste van Gluck werd gemaakt in de Wiener Staatsoper in november 2012. Solisten waren onder andere Véronique Gens, Joseph Kaiser en Benjamin Bruns. Ivor Bolton leidde het Gustav Mahler Koor en het Freiburger Barock Orchester.
Klara: zaterdag 6 april om 20.00 u.

Macbeth in Londen
Wie opera niet alleen wil horen vandaag maar ook wil zien is er Mezzo. Daar staat Macbeth van Verdi op het programma. In de hoofdrollen ziet u onder andere Simon Keenlyside (Macbeth), Raymond Aceto (Banquo) en Liudmyla Monastryrska. Het Royal Opera Chorus en het Orchestra of the Royal Opera House worden gedirigeerd door Antonio Pappano. De regie deed Phyllida Lloyd.
Mezzo: zaterdag 6 april om 20.30 u.

Gilbert en Sullivan in Australie
De Mikado, het Japanse sprookje van het Britse duo Gilbert en Sullivan, kreeg in Sydney een uitvoering door de cast van Opera Australia. In de hoofdrollen hoort u onder andere Mitchell Butel, Taryn Fiebig en Anabelle Chaffey. De begeleiding is door het Orchestra Victoria onder leiding van Brian Castles-Onion.
BravaNL: zondag 7 april om 20.29 u.

Hasmik Papian in een van haar vertolkingen van Norma (foto: Beatriz Schiller)

Norma in Amsterdam
De komende uitvoeringen van de opera Norma van Bellini in Salzburg, met Cecilia Bartoli in de titelrol, leveren nu al discussies op. Wie de opera wil zien, zonder Bartoli maar met Hasmik Papian, kan dinsdag op BravaNL te recht. In maart 2005 voerde De Nederlandse Opera het bekendste werk van Bellini op, met – volgens de archieven – op twee avonden Nelly Miricioiu in de hoofdrol en op de andere Papian. Een uitvoering met die laatst werd op video vastgelegd. Andere rollen waren er voor Hugh Smith, Giorgio Giuseppini en Anna Steiger. Het Nederlands Kamerorkest en het koor van De Nederlandse Opera werden gedirigeerd door Julian Reynolds. Guy Joosten maakte de enscenering.
BravaNL: dinsdag 9 april om 14.30 u.

Jubileum Concertgebouw
Op 10 april viert het Concertgebouw in Amsterdam met een Sterrenconcert het 125-jarig bestaan van het gebouw en van het Koninklijk Concertgebouworkest. De radio is er (de hele dag) rechtstreeks bij, de tv volgt later op de avond. Naast optredens van violiste Janine Jansen en pianist Lang Lang staat een bijdrage van Thomas Hampson op het programma. Hij zal liederen van Mahler zingen, begeleid door het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons.
Radio 4 om 19.30 u. en Nederland 2 om 23.00 u op woensdag 10 april.

Kurt Moll is jarig
Het radioprogramma Opernkonzert van NDR Kultur staat een hele avond in het teken van de vijfenzeventigste verjaardag van Kurt Moll. De Duitse bas begon als cellist maar stapte later over naar de vocale muziek. Hij werd befaamd door rollen als Gurnemanz in Parsifal en Sparafucile in Rigoletto. Onder het motto ‘Ein Meister des Legatogesangs’ zendt de Duitse radio een portret uit van de zanger, die in 2006 afscheid nam van het podium.
NDR Kultur: donderdag 11 april om 20.05 u.

Jevgeni bij de BBC
Het regiedebuut van intendant Kasper Holten bij het Royal Opera House, twee maanden geleden, verdeelde de recensenten. De reacties waren gemengd op zijn versie van Jevgeni Onjegin van Tsjaikovski. Op BBC 4 is, ingeleid door de regisseur zelf, de opera te zien. Op het podium van Covent Garden stonden Simon Keenlyside als Onjegin en Krassimira Stoyanova als Tatyana, een rol die ze eerder bij De Nederlandse Opera zong. Robin Ticciati dirigeerde het orkest van het Royal Opera House.
BBC tv 4: vrijdag 12 april om 20.00 u. 

Weektip

A late quartet is een vaardig gemaakte film van Yaron Zilberman over de spanningen tussen de leden van een al lang bestaand strijkkwartet. Tegen de achtergrond van een winters New York delen de leden van het ensemble, gespeeld door onder andere Philip Seymour Hoffman en Christopher Walken liefde, leed en lust. Een kort optreden van Anne Sofie von Otter met een nog geen twee minuten durend fragment uit Die tote Stadt van Korngold maakt dat de film een plaats verdient als weektip. En vooral omdat het een prachtige film is over de niet vaak getoonde wereld van de klassieke muziek.
In een groot aantal bioscopen in het land.

Vorig artikel

Onbekende opera verrast in San Diego

Volgend artikel

Dustin Hoffman regisseert operazangers

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.