FeaturedNieuws

De philharmonie zuidnederland is gedoopt

De fusie tussen Het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest is een feit. Het nieuwe orkest heeft wel een naam maar schrijft die zonder hoofdletter: philharmonie zuidnederland. Opera en klassiek vocaal blijven op het programma in seizoen 2013/2014.

Interim artistiek leider Jan Zekveld presenteert de nieuwe naam van het orkest (foto: philharmonie zuidnederland)

Afgelopen week presenteerde het nieuwe orkest zijn naam en het programma voor komend seizoen. Er komen concertseries als philharmoniegroots en philharmoniefavoriet. Steden in het zuiden die worden bediend door het orkest zijn Eindhoven, Maastricht, ’s-Hertogenbosch, Heerlen, Breda, Venlo, Tilburg en Sittard. Ook Zeeland zal worden aangedaan.

Het Limburgs Symfonie Orkest was tot nu toe verantwoordelijk voor de begeleiding van de producties van Opera Zuid. Het nieuwe orkest neemt die taak over, met komend seizoen bijdragen aan Carmen en La Traviata. Opera Zuid gaat daarmee op tournee door Nederland en België.

Het orkest heeft (nog) geen chef-dirigent maar Kees Bakels en Jan Willem de Vriend zullen regelmatig voor het orkest staan. Bakels zal Sjostakovitsj en Wagner dirigeren, de Vriend houdt zich bezig met de muziek van Händel tot Schubert en Schumann. Andere dirigenten die komend seizoen meewerken zijn Otto Tausk en Ed Spanjaard, voormalig chef-dirigent van het orkest uit Maastricht.

Het orkest wil werk maken van educatie. Jongeren, van de jongste kleutergroepen tot aan middelbare scholieren, zullen met klassieke muziek kunnen kennismaken.

Op opera en vocaal gebied blijven enkele tradities in stand, zoals het Liberation Concert in Margraten en het jaarlijkse Stabat Mater in Oirschot. In het concertprogramma van het orkest zijn werken als de Vier letzte Lieder van Strauss en Ein deutsches Requiem van Brahms opgenomen. In het voorjaar van 2014 voert het orkest de Matthäus Passion van Bach uit.

Te verwachten in het komende seizoen:

Liberation Concert
Het jaarlijkse concert op de Amerikaanse begraafplaats in het Limburgse Margraten wordt gedirigeerd door Roberto Rizzi Brignoli. Op het programma staat onder andere het Requiem van Mozart.
Zondag 8 september 2013 om 15.00 u.

Musica Sacra Maastricht
Tijdens het festival in Maastricht brengt het orkest onder leiding van dirigent Etienne Siebens een programma met gewijde en spirituele muziek, waaronder de Vier letzte Lieder van Richard Strauss. De sopraan is nog niet bekend.
Vrijdag 20 september 2013 om 20.00 u.

Carmen (G. Bizet)
De productie van Opera Zuid zal worden gedirigeerd door Ivan Meylemans. De tournee leidt naar steden in Nederland maar ook naar Gent, Hasselt en Antwerpen in België.
Premiere: 15 november 2013 in Maastricht

Stabat Mater
Dirigent Benjamin Levy leidt het orkest in drie uitvoeringen van het Stabat Mater van Joseph Haydn. De concerten vinden plaats in de St. Petruskerk in Oirschot. Solisten onder andere Falco van Loon, Carina Vinke en Annelies van Gramberen
Vanaf: 4 april 20914.

Matthäus-Passion
Paul Goodwin leidt het orkest in vier uitvoeringen van het werk van Bach. Solisten onder andere: Bernard Loone, Mirjam Schreur en Robbert Muuse.
Vanaf: 18 april 2014

La Traviata (G. Verdi)
Opera Zuid brengt de opera van Verdi 17 maal in steden in Nederland en België en in het Concertgebouw Amsterdam. Dirigent is Per-Otto Johansson.
Premiere: 22 mei 2014 in Eindhoven

Ein deutsches Requiem (J. Brahms)
Ed Spanjaard dirigeert de uitvoeringen die vanaf 24 april worden gegeven. Vocale solisten zijn Thomas Oliemans en Bauwien van der Meer, naast het Brabant Koor.
Vanaf: 24 april 2014 in Heerlen.

Meer informatie vindt u op de website van philharmonie zuidnederland.

Vorig artikel

Dustin Hoffman regisseert operazangers

Volgend artikel

Volksoper swingt in vrolijke Witwe

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.