BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Maandag: eerste uitreiking Opera Awards

Aanstaande maandag worden in Londen voor het eerst de International Opera Awards uitgereikt. Sterren als Jonas Kaufmann en Joyce DiDonato staan op de lijst genomineerden, De Nederlandse Opera maakt kans op twee prijzen en Guus Mostart neemt zitting in de jury. Place de l’Opera brengt gedurende de avond de uitslagen en filmpjes van de ceremonie.

Het initiatief voor de ‘Oscars’ van de operawereld kwam van John Allison, hoofdredacteur van het Engelse Opera magazine. Hij verzamelde een internationale jury, waarvoor hij onder andere Guus Mostart, voormalig intendant van de Nationale Reisopera, vroeg.

Andere leden van de jury zijn onder andere Peter Alward (voormalig CEO van EMI Classics en sinds 2010 intendant van de Salzburger Osterfestspiele), Dame Anne Evans (Wagner-sopraan in ruste) en Opera Europa-voorzitter Joan Matabosch.

In januari heeft de jury in Londen een shortlist samengesteld uit de meer dan 1500 ingezonden nominaties. Er zijn 22 categorieën, met in de meest in het oog springende die van beste mannelijke en vrouwelijke vocalist, dirigent en regisseur. Ook producties op cd en dvd kunnen in de prijzen vallen.

Voor de categorieën beste mannelijke en vrouwelijke zanger wordt naast een juryprijs ook een Readers’ Award uitgereikt. De stemming daarvoor is inmiddels gesloten. In die eerste categorie zijn de sterren Jonas Kaufmann, Joseph Calleja, Piotr Beczala, Aleksandrs Antonenko, Luca Pisaroni en Bryn Terfel genomineerd. Bij de vrouwen zijn dat Sarah Connolly, Joyce DiDonato, Evelyn Herlitzius, Catherine Naglestad, Nina Stemme en Béatrice Uria-Monzon.

De Nederlandse Opera maakt kans op diverse prijzen. Het koor van het Amsterdamse operahuis is genomineerd in de categorie ‘Chorus’. De productie van De legende van de onzichtbare stad Kitesj en het meisje Fevronja staat op de lijst voor beste nieuwe productie. De regisseur van die productie, Dmitri Tcherniakov, is genomineerd voor de prijzen van beste regisseur en beste decorontwerper.

De organisatie belooft een ‘glittering ceremony’ op maandag 22 april in het Londense Hilton Park Lane hotel. Voor De Nederlandse Opera zal Pierre Audi aanwezig zijn. De organisatie heeft de aanwezigheid van genomineerden nog niet bekendgemaakt, maar zowel Joyce DiDonato als Jonas Kaufmann zijn dit weekend voor optredens in de Britse hoofdstad.

Op Place de l’Opera vindt u maandagavond tijdens het gala uitslagen en filmpjes van de uitreiking.

Het volledige overzicht van de genomineerden vindt u op de website van de Opera Awards.

Vorig artikel

Welsh Opera speelt Donizetti-trilogie

Volgend artikel

Opera in de media: week 17

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.