Buitenlands nieuwsNieuws

Welsh Opera speelt Donizetti-trilogie

De Welsh National Opera gaat volgend seizoen de volledige Tudor-trilogie van Gaetano Donizetti opvoeren: Anna Bolena, Maria Stuarda en Roberto Devereux. Verder brengt het gezelschap onder de thema’s ‘Fallen Women’ en ‘Faith’ opera’s als Manon Lescaut en Nabucco.

Affiche van Maria Stuarda.

Gaetano Donizetti schreef de zogenoemde Tudor-trilogie tussen 1830 en 1837. Drie koninginnen uit de periode dat de Tudor-dynastie over Engeland heerste (1485-1603) staan centraal in de opera’s: Anne Boleyn, Mary Stuart en Elizabeth I.

De werken van Donizetti werden lange tijd amper opgevoerd, maar mogen zich de afgelopen jaren over meer populariteit verheugen. Zo gaf Anna Netrebko in Wenen en New York meer bekendheid aan deel één van de trilogie, Anna Bolena, en zette de Metropolitan Opera met een wereldwijd uitgezonden live-uitzending deel twee, Maria Stuarda, flink op de kaart.

Bij de Welsh National Opera zet intendant David Pountney komend seizoen alle drie de delen op het programma. Hieronder een overzicht van de producties:

Anna Bolena
7 september t/m 27 november 2013
Dirigent: Daniele Rustioni en Andrew Greenwood
Regisseur: Alessandro Talevi
Solisten: in de titelrol afwisselend Serena Farnocchia en Linda Richardson, verder Robert McPherson, Alastair Miles, e.a.

Maria Stuarda
13 september t/m 28 november 2013
Dirigent: Graeme Jenkins en Robin Newton
Regisseur: Rudolf Frey
Solisten: in de titelrol Christine Rice en verder Judith Howarth, Bruce Sledge, Alastair Miles, e.a.

Roberto Devereux
2 oktober t/m 29 november 2013
Dirigent: Daniele Rustioni en Christian Capocaccia
Regisseur: Alessandro Talevi
Solisten: in de titelrol Leonardo Capalbo, als koningin Elizabeth Alexandra Deshorties en verder David Kempster, Leah-Marian Jones, e.a.

De producties worden opgevoerd in Cardiff, Swansea, Oxford, Liverpool, Bristol, Birmingham, Llandudno en Southampton. Met uitzondering van Cardiff is de trilogie in alle steden op drie achtereenvolgende dagen te bezoeken.

Onder de noemer ‘Fallen Women’ voert het gezelschap in het voorjaar van 2014 Manon Lescaut van Puccini, Boulevard Solitude van Henze en La traviata van Verdi op.

Het thema ‘Faith’ sluit het seizoen in de zomer af met producties van Moses und Aron van Schönberg en Nabucco van Verdi.

Naast deze series wordt Puccini’s Tosca opgevoerd en gaat de opera Usher House van Gordon Getty in wereldpremière, als double bill met La Chute de la Maison Usher van Debussy.

Zie voor meer informatie de website van de Welsh National Opera.

Vorig artikel

King's Consort speelt Dido and Aeneas

Volgend artikel

Maandag: eerste uitreiking Opera Awards

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.