Binnenkort

Opera in de media: week 17

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 17 (20 – 26 april 2013) onder meer aandacht voor alweer veel Wagner, maar ook voor Bizet, Britten door Barbara Hannigan en Cora Burggraaf met Kurt Weill.

Barbara Hannigan (foto: Marco Borggreve).

Hannigan met Britten
Muziek van Benjamin Britten klinkt vandaag in het Concertgebouw en ook op Radio 4. Zijn Scottish Ballad voor twee piano’s en orkest wordt gespeeld door Arthur en Lucas Jussen bij de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van James MacMillan. Diens werk Sinfonietta staat ook op het programma. Sopraan Barbara Hannigan zingt daarna drie afgewezen liederen van Britten voor zijn cyclus Les Illuminations, op teksten van Arthur Rimbaud, gevolgd door de tiendelige cyclus zelf.
Radio 4: zaterdag 20 april om 13.00 u.

Eric Owens (foto: Paul Sirochman).

Siegfried
In New York is men bij de Metropolitan Opera aangekomen bij deel drie van de Ring van Wagner: Siegfried. De titelrol wordt gezongen door Jay Hunter Morris, afkomstig uit Paris, Texas. Sopraan Deborah Voigt, die de rol van Brünnhilde zingt, woont heel toepasselijk voor een Wagner-zangeres in de New Yorkse wijk Hell’s Kitchen. Mime wordt gezongen door Gerhard Siegel, Mark Delavan is een op Wotan gelijkende Wanderer en vaste kracht Eric Owens zingt Alberich. Voor het orkest staat Fabio Luisi.
BBC Radio 3: zaterdag 20 april om 17.00 u.

Walküre-première live
Het al even geleden, maar zaterdag zendt de NTR weer eens rechtstreeks een première van De Nederlandse Opera uit. Vanavond is dat Die Walküre van Richard Wagner, het tweede deel van Der Ring des Nibelungen. Via de radio is die uitvoering mee te beleven vanuit Het Muziektheater in Amsterdam. Hartmut Haenchen staat voor het Nederlands Philharmonisch Orkest, Pierre Audi maakte de regie.

Sopraan Catherine Naglestad zingt de rol van Sieglinde. Ze is genomineerd voor ‘Beste zangeres’ bij de International Opera Awards die aanstaande maandag in Londen worden uitgereikt. Haar partner in de voorstelling is tenor Christopher Ventris als Siegmund. Hij zong vorig jaar Parsifal, ook bij De Nederlandse Opera.

Andere rollen: Günther Groissböck (Hunding), Thomas Johannes Mayer (Wotan), Doris Soffel (Fricka) en Catherine Foster (Brünnhilde). Bij de Walküren hoort u onder andere Martina Prins, Wilke te Brummelstroete en Helena Rasker.
Radio 4: zaterdag 20 april om 18.00 u.

Anna Caterina Antonacci (foto: Serge Derossi).

Carmen met Anna Caterina Antonacci
Het is John Eliot Gardiner-maand op de tv-zender Mezzo. In het kader daarvan is vanavond een registratie te zien van zijn uitvoering van Carmen met het Orchestre Révolutionnaire et Romantique en het Monteverdi Choir. De opera van Bizet werd in 2009 opgenomen in de Opéra Comique in Parijs.

In de hoofdrol ziet u Anna Caterina Antonacci als Carmen. Komende zomer zingt ze in de Robeco-serie de Wesendonck-Lieder in het Concertgebouw. Andere rollen waren er voor Andrew Richards als Don José, Anne-Catherine Gillet als Micaëla en Nicolas Cavallier als Escamillo. De mise en scène werd gemaakt door Adrian Noble.
Mezzo: zaterdag 20 april om 20.30 u.

Deel twee La Forza
Net voordat er wielrenners heen en weer naar Luik fietsen heeft de Vlaamse tv nog ruimte voor opera. Deel twee van La forza del destino, uit de Munt in Brussel is vandaag te zien op Canvas. Naast Eva-Maria Westbroek hoort u Alessandro Guerzoni, Vassily Gerello en José van Dam. Regisseur was Dirk Tanghe en Kazushi Ono leidde het Symfonieorkest en het Koor van de Munt.
Canvas: zondag 21 april om 12.00 u.

Walküre met Thielemann
In de discografie van Die Walküre, afgelopen week op Place de l’Opera, werden vraagtekens gezet bij het uitbrengen van een dvd van deze omstreden regie van Die Walküre door Tankred Dorst. De versie uit Bayreuth 2010 werd gedirigeerd door Christian Thielemann. Solisten waren onder andere Johan Botha, Edith Haller, Kwangchul Youn, Linda Watson en – deze weken ook in Amsterdam – Wilke te Brummelstroete.
BravaNL: zondag 21 april om 19.55 u.

Henk Neven bij de BBC
Geraldine McGreevy (sopraan) en Henk Neven (bariton) worden in Wigmore Hall in Londen begeleid door pianist Graham Johnson in een programma onder de titel Le Plus Doux Chemin. U hoort liederen van Debussy, Fauré, Satie, Roussel en een zelden gehoorde Andre Caplet. Het optreden wordt live uitgezonden door de BBC-radio.
BBC Radio 3: maandag 22 april om 20.30 u.

Cora Burggraaf met Calefax
In het Avondconcert van Omroep Max is een optreden te horen rechtstreeks vanuit de Kleine Zaal van het Concertgebouw door het Calefax Rietkwintet en mezzosopraan Cora Bruggraaf. Het programma voor dit concert, met als motto ‘Roaring Twenties’, ontwikkelde Burggraaf samen met Calefax in opdracht van het Concertgebouw. Het is onderdeel van 125 jaar Concertgebouw. U hoort werk van onder andere Gershwin, Weill en Britten.
Radio 4: woensdag 24 april om 20.00 u.

Weektip

25 jaar Koninginnedagconcert
Ter gelegenheid van de inhuldiging van Willem-Alexander zendt BravaNL van 22 t/m 30 april een serie van twintig Koninginnedagconcerten uit. De serie, die wordt afgesloten met een marathonuitzending op 30 april, is de muzikale opmaat naar de kroning van Willem-Alexander en een ode aan diens vader prins Claus, de initiator van het Koninginnedagconcert.

Vanaf maandag 22 april zijn dagelijks twee Koninginnedagconcerten te zien, om 20.00 uur en 21.00 uur. Op het programma onder meer het concert ter gelegenheid van de 450ste verjaardag van de Nederlandse componist Jan Pieterszoon Sweelinck door het Gesualdo Consort Amsterdam en twee cantates van Johann Sebastian Bach uitgevoerd door Gustav Leonhardt.
BravaNL: iedere dag om 20.00 en 21.00 uur te zien.

Vorig artikel

Maandag: eerste uitreiking Opera Awards

Volgend artikel

Puccini's populaire Bohème in Matinee

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.