Home » Binnenkort, Featured

Opera in de media: week 22

24 mei 2013

door

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 22 (25 – 31 mei 2013) onder meer aandacht voor alweer een Ring op tv, maar ook voor Fidelio van Beethoven en Poppea van Monteverdi.

De complete Ring van Pierre Audi, waaronder Die Walküre (foto), wordt vertoond op Cultura24 (foto: Marco Borggreve).

De complete Ring van Pierre Audi, waaronder Die Walküre (foto), wordt vertoond op Cultura24 (foto: Marco Borggreve).

Complete Ring op Cultura24
De slingers voor het feestje rond Richard Wagner blijven nog even hangen deze week, al is in een belendend perceel de honderdjarige Sacre du printemps onderwerp van herdenking. Cultura24 zendt de hele Ring des Nibelungen uit, zoals die in 1999 werd opgenomen in Het Muziektheater in Amsterdam. Pierre Audi regisseerde de cyclus, met Hartmut Haenchen voor het orkest.

In de serie voorstellingen zijn als solisten onder anderen John Keyes als Siegmund en Nadine Secunde als Sieglinde te zien. John Bröcheler, die op Place de l’Opera afgelopen week een bevlogen toespraak hield ter ere van de jarige, was Wotan in deze serie.

De uitzendingen zijn via de kabel maar ook online op de website van Cultura24 te volgen. De avonden worden ingeleid door studiogesprekken met onder anderen componist Peter-Jan Wagemans en schrijver Bas Heijne. De serie wordt van zaterdag 25 tot en met dinsdag 28 mei iedere dag op een vaste tijd uitgezonden.
Cultura24: van 25-28 mei, steeds om 20.30 u.

Fidelio met Mehta
Fidelio van Beethoven is bewerkt voor de Operadagen Rotterdam tot Leonore’s Fidelio en wordt komende week gespeeld in een echte gevangenis. De opera in zijn originele vorm is te zien bij Mezzo. Zubin Mehta dirigeerde het Orquestra de la Comunitat Valenciana in 2007 in het Palau de les Arts de Valencia. In de rol van Leonore ziet u Waltraud Meier, Matti Salminen zingt Rocco en Peter Seiffert is Florestan. Pierluigi Pier’Alli deed de regie.
Mezzo: dinsdag 28 mei om 20.30 u.

Max Emanuel Cencic.

Max Emanuel Cencic.

Poppea van Monteverdi
Wie even genoeg heeft van Wagner kan op Mezzo kijken naar L’Incoronazione di Poppea van Claudio Monteverdi. Regisseur Jean-François Sivadier is op dit moment in de bioscoop te zien in Becoming Traviata, waarin hij met Natalie Dessay aan de opera van Verdi werkt. Hier had hij Sonya Yoncheva als Poppea om mee te werken. De productie werd in maart opgenomen in de Opéra de Lille. Andere rollen waren er voor onder anderen Max Emmanuel Cencic, Ann Hallenberg en Tim Mead. De begeleiding werd verzorgd door Le Concert d’Astrée onder leiding van Emmanuelle Haïm
Mezzo: woensdag 29 mei om 17.00 u.

Verdi of Wagner?
Radio 4 is, helemaal in het jargon van de moderne media, een ‘battle’ gestart, een peiling bij de luisteraars over wie de allergrootste operacomponist was: Verdi of Wagner? Zaterdagavond pleiten Floris Visser en Chazia Mourali in Opera Live respectievelijk voor de Italiaan en de Duitser. Daarna spreekt het publiek. Om in stijl te blijven: als de stemmen geteld zijn, krijgen de componisten te horen wie er ‘door’ is. Van hem programmeert het Radio 4 Concerthuis dan in de komende week een opera.
Radio 4: zaterdag 25 mei om 19.00 u.

In de reguliere uitzending van Opera Live wordt La Traviata uitgezonden. De opname van de productie van De Nederlandse Opera werd op 23 mei gemaakt. Joyce el Khoury zong de rol van Violetta. Meer informatie staat op de website van NTR Opera Live.
Radio 4: zaterdag 25 mei om 19.00 u.

Welsh Lulu
Sopraan Marie Arnet zingt de hoofdrol in Lulu van Alban Berg. De productie van de Welsh National Opera wordt vanavond uitgezonden door de BBC-radio.
BBC Radio 3: zaterdag 25 mei om 19.00 u.

Anja Kampe zingt de rol van Senta in Der fliegende Holländer (foto: Alexander Vasiljev).

Anja Kampe zingt de rol van Senta in Der fliegende Holländer (foto: Alexander Vasiljev).

Holländer op zondag
Het Zondagmiddagconcert van de AVRO komt rechtstreeks uit het Concertgebouw in Amsterdam. Andris Nelsons dirigeert het Koninklijk Concertgebouworkest in Wagners Der fliegende Holländer, met Christopher Ventris in de hoofdrol. Zie voor meer informatie de website van het Zondagmiddagconcert.
Radio 4: zondag 26 mei om 13.40 u.

Weektip

Mirella Freni
De documentaire Mirella Freni: A life dedicated to opera dateert uit 2010. Het toont de legendarische zangeres als lerares tijdens een zangklas van het Centro Universale del Bel Canto in haar thuisstad Modena. Interviews met collega’s en vrienden, zoals de tenor Plácido Domingo, completeren het portret.
BravaNL: Vrijdag 31 mei om 19.27 u.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.