Binnenkort

Opera in de media: week 23

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 23 (1- 7 juni 2013) onder meer aandacht voor de opening van het Aldeburg Festival op de radio en dat van Glyndebourne op tv en internet.

Tv

Michel van der Aa (foto: Marco Borggreve).
Michel van der Aa (foto: Marco Borggreve).

Opera op Cultura24
Het begin van het Holland Festival is aanleiding voor Cultura24 om de programmering komende week aan te passen aan het jaarlijkse evenement in Amsterdam. Op zondag 2 juni is er aandacht voor componist Michel van der Aa, wiens nieuwe werk Sunken Garden op het Holland Festival zijn Nederlandse première beleeft. Vanaf 20.30 uur is achtereenvolgens een ‘making of’-documentaire te zien over Up-Close uit 2010, één van zijn vorige composities, wordt een herhaling vertoond van Vrije Geluiden over de componist.
Cultura24: zondag 2 juni vanaf 20.30 u.

Kate Lindsey.
Kate Lindsey.

Ariadne opent Glyndebourne
De openingsvoorstelling van het Glyndebourne Festival dit jaar is Ariadne auf Naxos van Richard Strauss. Dirigent Vladimir Jurowski en de London Philharmonic werken samen met regisseur Katharina Thoma in deze productie, waarin Soile Isokoski de titelrol en Kate Lindsey de rol van de componist zingt. De uitzending wordt gestreamd via de website van het festival en is te zien op Mezzo.
Mezzo: dinsdag 4 juni om 19.55 u.

Audi en de Ring
Cultura24 besteedt ook aandacht aan Der Ring des Nibelungen van De Nederlandse Opera, met een reportage over de repetities. Een portret uit 2001 van Pierre Audi staat daarna geprogrammeerd.
Cultura24: dinsdag 4 juni vanaf 21.30 u.

Monteverdi
Een positieve recensie kreeg het stukje Monteverdi-opera in Songs of War, afgelopen week te zien bij Operadagen Rotterdam. Een complete L’Incoronazione di Poppea, een ander werk van Monteverdi, is te zien op Mezzo. Het ensemble Le Concert d’Astrée onder leiding van Emmanuelle Haïm begeleidde de productie die werd geregisseerd door Jean-François Sivadier. In de hoofdrollen: Sonya Yoncheva, Max Emanuel Cencic, Ann Hallenberg en Tim Mead. De opname werd ruim een jaar geleden gemaakt in Lille.
Mezzo: donderdag 6 juni om 17.00 u.

Radio

Els van der Plas (foto: Jansje Klazinga).
Els van der Plas (foto: Jansje Klazinga).

Goedemorgen Els
In Een goedemorgen met draait Els van der Plas, algemeen directeur van De Nederlandse Opera, Het Muziektheater en Het Nationale Ballet, haar muziekkeuze op de zaterdagochtend.
Radio 4: zaterdag 1 juni om 9.00 u.

Reisopera-gala
Als de nieuwe productie van de Nationale Reisopera de afgelopen weken geen ’trending topic’ was op Twitter, dan was het in elk geval een op de sociale media zeer aanwezige voorstelling. Tania Kross en het jonge zangersensemble van de Reisopera brengen, begeleid door het Nederlandse Blazersensemble, een programma dat gewijd is aan het nieuwe seizoen van de het gezelschap. Radio 4 zendt de première live uit vanuit Enschede.
Radio 4: zaterdag 1 juni om 19.00 u.

Krassimira Stoyanova.
Krassimira Stoyanova.

Krassimira is Tatjana
De BBC nam onlangs een uitvoering van Jevgeni Onjegin op in het Royal Opera House. In de hoofdrollen Krassimira Stoyanova en Simon Keenlyside.
BBC Radio 3: zaterdag 1 juni om 19.00 u.

Quartett live
De opera Quartett, openingsvoorstelling van het Holland Festival, staat centraal in de uitzending van Avondconcert op Radio 4. De uitzending komt live vanuit de Gashouder in Amsterdam.
Radio 4: zondag 2 juni om 20.00 u.

Britten in het Concertgebouw
Radio 4 besteedt aandacht aan Benjamin Britten met een live-uitzending in het Avondconcert vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. Het BBC Scottish Symphony Orchestra, het Laurens Collegium Rotterdam en de Laurenscantorij onder leiding van Ilan Volkov voeren werken van Britten uit. Solisten: Rebecca Evans, Christine Rice en Andrew Staples.
Radio 4: maandag 3 juni om 20.00 u.

Britten in Aldeburgh
De BBC-radio doet verslag van de opening van het Aldeburgh Festival met een concertante uitvoering van Peter Grimes. Het is één van de bekendste werken van de man die het festival oprichtte, Benjamin Britten. Alan Oke zingt de titelrol.
BBC Radio 3: vrijdag 7 juni om 20.15 u.

Weektip

Drukte om Reconstructie
Ook in de jaren zestig waren er verhitte debatten over opera, toen vooral over de politieke implicaties ervan. Cultura biedt een terugblik uit Andere tijden op het tumult dat ontstond rond de uitvoering van opera Reconstructie, die werd geschreven door onder anderen Louis Andriessen, Reinbert de Leeuw en Peter Schat. De ‘belediging’ van de Verenigde Staten in het libretto leidde indertijd tot Kamervragen.
Cultura24: maandag 3 juni om 22.00 u.

Vorig artikel

Gratis bij Sonostream.tv: Händels Orlando

Volgend artikel

Plácido Domingo zingt in Ziggo Dome

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

3Reacties

 1. Olivier Keegel
  2 juni 2013 at 16:15

  En niet te vergeten: Dirigent Robin Ticciati verdraagt de Regie-trash van Sebastian Baumgarten niet langer en houdt deze Don Giovanni in Zürich na twee uitvoeringen voor gezien.

  De regie van Sebastian Baumgarten kreeg vernietigende kritieken. Over zijn Don Giovanni zei hij onder meer: “In der Gestalt des Don Juan verkörpert sich ein grundlegender Konflikt, der die menschliche Existenz prägt”.

  Onze Sebastian is niet van de straat!

  http://www.nzz.ch/aktuell/zuerich/stadt_region/robin-ticciati-gibt-don-giovanni-dirigat-ab-1.18091063

 2. Leen Roetman
  2 juni 2013 at 22:15

  “Auch die musikalische Leitung wurde bemängelt.”

 3. Leen Roetman
  2 juni 2013 at 22:45

  @Olivier: In Baden-Baden zag ik 23 mei een Don Giovanni en die speelde zich grotendeels voor het gordijn af, alsof je naar een concertante opvoering zat te kijken (regisseur Philip Himmelmann).
  Muzikale begeleiding vond ik ook niet prettig historisch geïnformeerd (dirigent Thomas Hengelbrock). Gelukkig wel een paar goede zangers: Anna Netrebko, Erwin Schrott, Luca Pisaroni.