BinnenkortNieuws

Schubert Stichting geeft masterclasses

Eind september organiseert de Schubert Stichting in Utrecht twee dagen met masterclasses over Schubert en twee dagen met masterclasses over Richard Strauss. Robert Holl is de master bij Schubert, Charlotte Margiono leidt de Strauss-klas. Pianist Rudolf Jansen is masterpianist op alle dagen.

Robert Holl geeft les in Schubert (foto: Benjamin Ealovega).
Robert Holl geeft les in Schubert (foto: Benjamin Ealovega).

De masterclasses die de Schubert Stichting organiseert zijn bedoeld voor professionele duo’s zang en piano. De schijnwerpers staan op de relatie tussen tekst, muziek en verbeeldingskracht, zo formuleert de Schubert Stichting. Het programma zal zowel vroeg- als laatromantische liederen bevatten. Schubert wordt gezien als de componist die het liedgenre volwassen maakte, een ontwikkeling die eindigde bij Richard Strauss, zo stelt de organisatie.

De masters, voor het vocale deel Robert Holl met Schubert en Charlotte Margiono met Strauss, zullen aandacht besteden aan de veelkleurigheid van de stem, klemtonen, expressie, emotie en lichaamstaal. Het gaat hen, en pianist Rudolf Jansen, om ‘het opnieuw scheppen van het lied’. Het mag geen verstarde routine zijn.

Op 24 en 25 september is de Schubert-masterclass met Robert Holl en Rudolf Jansen. Er zijn steeds middag- en avondsessies, om 14.00 uur en om 19.00 uur. De volgende twee dagen zijn gewijd aan de liederen van Richard Strauss. Daar zullen sopraan Charlotte Margiono en pianist Rudolf Jansen met de deelnemers werken. Ook dan zijn er middag- en avondlessen.

Het programma wordt op 28 september afgesloten met een slotconcert om 20.15 uur, waarin de zes duo’s en ook de masters zullen optreden. Het slotconcert wordt gepresenteerd door Aukelien van Hoytema.

De sessies en het slotconcert worden gehouden in het Gebouw voor Kunsten & Wetenschappen in Utrecht, aan de Mariaplaats in het centrum van Utrecht.

Informatie over het programma en over de kaartverkoop vindt u op de website van de Schubert Stichting.

Vorig artikel

Aix-en-Provence kijkt vooruit naar 2014

Volgend artikel

Zoete zomerserie: Zigeunerliebe

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.