Binnenkort

Aix-en-Provence kijkt vooruit naar 2014

Het jaarlijkse Festival International d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence kan terugkijken op goed bezette operavoorstellingen tijdens editie 2013. Men wierp deze week al een blik vooruit op de programmering van het festival in de zomer van 2014. Tijdens een perspresentatie werd een deel daarvan bekend gemaakt.

Logo Aix 2013
Logo Aix 2013

Het afgelopen festival, dat eindigde op 27 juli, trok dit jaar in totaal ruim 83.000 bezoekers. Van elke opera kan de organisatie de exacte zaalbezetting geven. Volledig bezet, met 100 procent, was Elektra van Richard Strauss in de regie van Patrice Chéreau. De andere opera’s scoorden tussen de 98 en 99 procent zaalbezetting. Opera won het van de concerten, die gemiddeld een bezetting haalden van ruim 87 procent.

De satellietuitzendingen in bioscopen van enkele opera’s van het festival bereikten deze zomer plaatsen als Buenos Aires, Lissabon, Bahrein en Praag.

Enkele hoogtepunten van het programma voor 2014 staan al online, maar wie de details in de bezetting daarvan wil weten moet luisteren naar de persconferentie die artistiek adviseur Alain Perroux afgelopen week gaf en die als audio-bestand op de site van het festival staat. Place de l’Opera deed dat alvast voor u.

Perroux kon melden dat het Freiburger Barockorchester de komende drie jaar ‘en résidence’ zal zijn tijdens het festival. Het orkest uit Zuid-Duitsland begeleidt komend festival de opera’s Ariodante van Händel en Mozarts Die Zauberflöte. Van beide voorstellingen zijn de namen van het artistieke team en de cast bekendgemaakt.

Voor Ariodante zal een nieuwe enscenering worden gemaakt door de Brit Richard Jones, die recent Benjamin Brittens Gloriana regisseerde voor Covent Garden en daar al eerder Il Trittico van Puccini deed. Dirigent Andrea Marcon zal de Freiburgers dirigeren en de solisten, waaronder Sarah Connolly in de hoofdrol en verder Patricia Petitbon, Sandrine Piau en Bernard Richter, die in 2011 de titelrol zong in de versie van Atys van Lully die William Christie opnam.

Lawrence Brownlee zingt in Il Turco (foto: Derek Blanks)
Lawrence Brownlee zingt in Il Turco (foto: Derek Blanks)

Aix brengt komend jaar weer een Rossini-opera. Il Turco in Italia zal worden geregisseerd door Christopher Alden. Hij maakte de laatste jaren ensceneringen voor onder meer de New York City Opera en regisseerde in Los Angeles een Mozart/Da Ponte-trilogie voor het LA Philharmonic van Gustavo Dudamel. Het duo dat in april 2012 de hoofdrollen zong in de versie van De Nederlandse Opera is ook voor Aix geëngageerd: sopraan Olga Peretyatko en tenor Lawrence Brownlee. Ook Pietro Spagnoli maakt deel uit van de cast. Marc Minkowski zal Les Musiciens du Louvre dirigeren.

Tegen de gewoonte in van het festival van Aix – dat altijd de eerste wil zijn met een productie – brengt men volgende zomer een Zauberflöte die al eerder in Amsterdam te zien was en die werd geproduceerd samen met de English National Opera. De regie van de Mozart-opera is van Simon McBurney, Pablo Heras-Casado is de muzikaal leider van het Freiburger Barockorchester. Solisten zijn onder anderen Mari Eriksmoen en Topi Lehtipuu.

Twee kleinere muziektheaterproducties werden aangekondigd voor 2014. De videokunstenaar William Kentridge werkt aan een video die als achtergrond zal dienen bij Schuberts Winterreise. Bariton Matthias Goerne zal de cyclus zingen.

Sabine Deveilhe (foto: Jensupaph)
Sabine Deveilhe (foto: Jensupaph)

Katie Mitchell, die eerder in Aix de opera Written on Skin regisseerde, komt in 2014 met een kleinschalig programma met cantates van Bach. Samen met dirigent Raphaël Pichon en de jonge zangers van de Académie européenne de musique maakt Mitchell een programma met de muziek van de componist die ze naar eigen zeggen iedere dag beluistert.

Voor een speciaal concert rond het werk van Manfred Trojahn is de sopraan Sabine Deveilhe gevraagd. Trojahn werkt aan een compositie in opdracht van het festival voor haar stem.

Meer informatie over het programma voor 2014 is vanaf september te vinden op de website van het Festival d’Aix.

Vorig artikel

YouTube-portret: Met Verdi op de loop

Volgend artikel

Schubert Stichting geeft masterclasses

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.