BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

De Munt opent deuren met C(h)oeurs

Koorwerken van Giuseppe Verdi en Richard Wagner luiden het nieuwe seizoen van De Munt in. Vanaf 31 augustus staat de voorstelling C(h)oeurs van de Belgische choreograaf Alain Platel op het toneel van het Brusselse operahuis, gezongen door 80 zangers van het Teatro Real uit Madrid.

C(h)oeursC(h)oeurs is geen nieuwe productie. De voorstelling die Alain Platel met 80 koorzangers van het Teatro Real en 10 dansers van zijn eigen ensemble Les ballets C de la B maakte, was vorig jaar bijvoorbeeld al te zien in Amsterdam, waar het de 65e editie van het Holland Festival opende.

De creatie van Platel wordt omschreven als een “muzikale, choreografische en humane belevenis”. Aan de hand van koorwerken als ‘Va pensiero’ uit Nabucco, ‘Patria oppressa!’ uit Macbeth, diverse delen uit de Messa da Requiem van Verdi en Wagner-koren als het pelgrimskoor uit Tannhäuser onderzoeken de zangers en dansers de kracht die uitgaat van deze operafragmenten, die in hun tijd uiting gaven aan de zucht naar vrijheid en nationale eenheid van het volk.

Platel probeert in zijn productie dat verlangen naar vrijheid en eenheid te duiden vanuit hedendaagse tendensen. Het resultaat is volgens De Munt een “aangrijpend engagement”, een “hommage aan wat ons verenigt en onderscheidt”.

C(h)oeurs wordt muzikaal geleid door Marc Piollet en beleeft op 31 augustus zijn Brusselse première. Daarna zijn er tot en met 7 september nog zes voorstellingen. Zie voor meer informatie de website van De Munt.

Hieronder een fragment uit de voorstelling, van het Holland Festival 2012:

Vorig artikel

Santa Fe doopt Oscar Wilde-opera

Volgend artikel

Sterzangers brengen La Donna in Santa Fe

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.