BinnenkortNieuws

Grachtenfestival brengt Waltons The Bear

Net als voorgaande jaren is de tuin van Museum van Loon in Amsterdam ook dit jaar weer één van de speellocaties van het Grachtenfestival. Een cast van drie Nederlandse zangers en een Nederlandse pianist geeft tussen 21 en 25 augustus negen opvoeringen van The Bear, een opera van Sir William Walton.

Castlid Rosanne van Sandwijk is genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs 2013 (foto: Foppe Schut).
Castlid Rosanne van Sandwijk is genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs 2013 (foto: Foppe Schut).

Museum van Loon, een grachtenpand met portretten en stijlkamers, leent zich kennelijk goed voor opera. Vorig jaar presenteerde het Grachtenfestival er een Nederlandse versie van La serva padrona, een opera buffa van Pergolesi, en in 2010 speelde Rimsky-Korsakovs eenakter Mozart en Salieri er.

Dit jaar zet het Grachtenfestival hedendaagser repertoire op het museumaffiche: het in 1967 voor het eerst opgevoerde The Bear. Deze ‘extravaganza in one act’ is de tweede en laatste opera van de Engelse componist William Walton (1902-1983).

Het verhaal is gebaseerd op een toneelstuk van Anton Tsjechov en gaat over de treurende weduwe Popova, die trouw blijft aan de nagedachtenis van haar echtgenoot Popov, ondanks dat haar dienaar Luka haar er regelmatig aan herinnert dat haar echtgenoot ontrouw was en haar met schulden heeft achtergelaten, zo omschrijft het Grachtenfestival.

Op een dag komt ene Smirnov onverwacht bij Popova op bezoek. Hij beweert bij hoog en laag dat hij van Popov nog een geldbedrag tegoed heeft. De twee krijgen hoogoplopende ruzie, tót ze op slag verliefd op elkaar raken. Bediende Luka kijkt vol ongeloof toe.

De komedie wordt gespeeld en gezongen door bariton Willem de Vries, mezzosopraan Rosanna van Sandwijk en bariton Jan Willem Baljet. Jeroen Sarphati begeleidt op de piano.

The Bear wordt van 21 tot en met 25 augustus negen keer opgevoerd. Zie voor meer informatie de website van het Grachtenfestival.

Vorig artikel

Nézet-Séguin dirigeert zijn eerste Wagner

Volgend artikel

Hermus zet revolutieopera La Muette op cd

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.