Home » Binnenkort, Buitenlands nieuws, Nieuws

Cultuurmarkt Antwerpen start seizoen

Antwerpen28 augustus 2013 Geen reacties

Het theaterseizoen in Vlaanderen is afgelopen weekend geopend met de jaarlijkse Cultuurmarkt van Antwerpen. Op veel plaatsen in de stad waren podia en stands van de theater- en muziekgezelschappen. Place de l’Opera wandelde door wat in Antwerpen ‘t stad heet en verzamelde de seizoenbrochures.

Arthur is één van de nieuwe producties van Muziektheater Transparant. De voorstelling is ook in Nederland te zien.

Arthur is één van de nieuwe producties van Muziektheater Transparant. De voorstelling is ook in Nederland te zien.

Op de Grote Markt voor het stadhuis waren alle organisaties op het gebied van muziek, muziektheater en opera verzameld. Vooraan stond de tent van de Vlaamse Opera, prominent met de hardroze huisstijl van het seizoensthema, ‘Fatal Attraction’.

De Vlaamse Opera van Antwerpen en Gent opent het seizoen op 21 september met de première van Tristan und Isolde van Wagner. Later dit najaar volgen Tosca van Puccini en Der Rosenkavalier van Strauss. Begin 2014 komt het operahuis met Otello van Rossini, Lady Macbeth uit het district Mtsensk van Sjostakovitsj en een combi van Blauwbaard van Bartok met een geënsceneerde Winterreise van Schubert. Het speelplan van het komende seizoen aan de Frankrijklei in Antwerpen en de Schouwburgstraat in Gent eindigt met Don Giovanni.

Ook in Antwerpen gevestigd, maar regelmatig met voorstellingen in Nederland is Muziektheater Transparant. Eén van hun nieuwe producties, het op het middeleeuwse gedicht ‘Van den vos Reynaarde’ gebaseerde Van den vos, wordt van een libretto voorzien door Josse de Pauw. In het ensemble staat onder andere actrice Viviane De Muynck. De voorstelling gaat op 5 december 2013 in première in de Bourla in Antwerpen en zal later, in 2014, te zien zijn in Amsterdam en tijdens Operadagen Rotterdam.

De productie Arthur is gebaseerd op muziek van Henry Purcell, met een tekst van Peter Verhelst. Claron McFadden en Reinoud van Mechelen werken mee, evenals Capella Amsterdam. De première is in Brussel op 19 maart 2014. Later is ook deze voorstelling te zien tijdens Operadagen Rotterdam.

Al eerder in Nederland te zien was Songs of War, eveneens met McFadden en Van Mechelen. Die voorstelling is op 10 november 2013 in Den Bosch te zien.

Regisseur Johan Simons, onlangs aan het woord bij de VPRO als Zomergast, regisseert Winterreise, op muziek van Schubert. De première is op 7 februari 2014 in Parijs, op 17 juni staat een uitvoering in Amsterdam gepland in het kader van het Holland Festival.

Wel in België en andere landen maar niet in Nederland te zien is The House Taken Over, op een tekst van Sam Holcroft en muziek van Vasco Mendonca, die zich baseerden op een tekst van Cortazar. De productie van het Festival d’Aix-en-Provence, in een regie van Katie Mitchell, wordt begeleid door Asko|Schonberg. Te zien op 11, 12 en 14 september in DeSingel in Antwerpen.

The Ministry of Operatic Affairs is een nieuw collectief van jonge kunstenaars. Ze gaan aan de slag met Mozarts Don Giovanni in een “tijdloze, frisse enscenering die geen compromissen sluit en alleen met de beste stemmen werkt”, aldus de folder. Korneel Hamers gaat regisseren, Werner van Mechelen, Huub Claessens, Peter Gijsbertsen en Lisette Bolle gaan zingen. Le Concert d’Anvers verzorgt de begeleiding. Deze Don Giovanni is te zien tussen 6 oktober en 9 november in verschillende plaatsen in Vlaanderen.

De Antwerpse vestiging van de Kinepolis-keten, met een megabioscoop in het noorden van de Scheldestad, brengt de opera‘s van de Metropolitan Opera in New York ook in de bios. Naast dat aanbod zijn er in september vier producties te zien van De Munt in Brussel. Op de planning staan voor de zondagmiddagen de voorstellingen Lucrezia Borgia van Donizetti (8 september), Médée van Cherubini (22 september), Manon Lescaut van Puccini (15 september) en Don Quichotte van Massenet (29 september). De prijzen van de bioscoopopera’s liggen in Antwerpen wat lager dan in Nederland.

De stadsschouwburg in Antwerpen viert het Verdi-jaar met een festival ter ere van de Italiaanse componist. Van 4 t/m 13 oktober kan het publiek drie bekende opera’s (her)ontdekken: Nabucco, Aïda en La Traviata. Aan het festival werken 200 artiesten mee, waaronder een koor van 80 zangers.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.