BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Metropolitan opent seizoen met Onjegin

Maandag trapte de Metropolitan Opera in New York zijn seizoen af met een nieuwe productie van Jevgeni Onjegin. Zaterdag 5 oktober is de productie live in bioscopen in vele landen over de hele wereld te zien. Sopraan Anna Netrebko en bariton Mariusz Kwiecien vertolken de hoofdrollen.

Anna Netrebko als Tatiana in Jevgeni Onjegin (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).
Anna Netrebko als Tatiana in Jevgeni Onjegin (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

De Onjegin-productie van de Met is niet zonder problemen tot stand gekomen. Regisseur Deborah Warner, die de productie in 2011 uitdacht voor de English National Opera, zou het repetitieproces leiden, maar moest daar deze zomer voor bedanken toen ze onverwacht een operatie moest ondergaan. Warners collega Fiona Shaw, die al jaren met haar samenwerkt, werd gevraagd om het stokje over te nemen.

Alsof die ongeplande wijziging niet genoeg was, werd er een petitieactie opgezet die van de Met verlangde om de openingsavond in het teken te stellen van het protest tegen de antihomowetgeving in Rusland, onder meer door Putin-supporters Anna Netrebko en Valery Gergiev uit de productie te zetten.

Met-directeur Peter Gelb legde de petitie, door meer dan 9.100 mensen ondertekend, naast zich neer. De Met is geen politiek instituut en heeft nog nooit een productie gebruikt als politiek statement, aldus Gelb. Bovendien zijn er meer dan 70 landen waar de antihomowetgeving nog veel strenger is dan in Rusland.

Bij de openingsavond op maandag glipten een paar demonstranten de zaal in, maar nadat zij snel door de beveiliging verwijderd waren, kon de voorstelling eindelijk plaatsvinden zoals die bedoeld was. Met Anna Netrebko als Tatiana, Mariusz Kwiecien als Onegin, Piotr Beczala als Lenski en Valery Gergiev op de bok voor het Met-orkest.

In die samenstelling zal de productie op zaterdag 5 oktober ook worden uitgezonden in een groot aantal bioscopen over de hele wereld, waaronder vele bioscopen in Nederland.

Jevgeni Onjegin is de eerste van tien producties die de Metropolitan Opera dit seizoen live in bioscopen zal uitzenden. Zie voor meer informatie over de productie en de rest van het bioscoopseizoen van de Met de website van de Metropolitan Opera.

Hieronder een scène uit de productie, met Anna Netrebko als Tatiana:

Vorig artikel

Reisopera brengt strakke Tristan

Volgend artikel

Bieito overtuigt Zürich met zijn Soldaten

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.