Binnenkort

Opera in de media: week 47

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week week 47 (16 – 22 november 2013) onder meer aandacht voor de honderdste geboortedag van Benjamin Britten en voor Pierre Audi op Radio 4.

Video

Poppea uit Noorwegen
Afgelopen week bracht Joyce DiDonato in het Concertgebouw de aria ‘Disprezzata regina’ uit L’incoronazione di Poppea van Monteverdi. In de uitvoering van de Norwegian National Opera die BravaNL uitzendt, is het mezzosopraan Patricia Bardon die als Ottavia deze aria zingt. Ze wordt begeleid door het orkest onder leiding van Alessandro de Marchi. Andere solisten zijn onder anderen Brigitte Christensen (Poppea), Jacek Laszczkowski (Nero) en Tim Mead (Ottone).
BravaNL: zaterdag 16 november om 14.00 u.

Benjamin Britten.
Benjamin Britten.

Britten op tv
Op BBC 4 is de documentaire Benjamin Brittten on camera te zien. De componist werkte veel met de BBC samen om moderne klassieke muziek op tv te brengen. Michael Crawford, David Attenborough, Humphrey Burton en sopraan April Cantelo komen aan het woord. Een special voor tv geschreven opera, Owen Wingrave, is in januari weer te zien in enkele theaters in Nederland in een herneming van de productie van Opera Trionfo.
BBC 4: zaterdag 16 november om 21.00 u.

Billy in Glyndebourne
Benjamin Britten schreef samen met E.M. Forster een libretto en uit die muzikaal-literaire samenwerking ontstond één van de bekendste werken van Britten: Billy Budd. Het Glyndebourne Festival bracht in 2010 een productie op de planken onder regie van Michael Grandage, met Mark Elder voor het orkest. Het was overigens de eerste keer dat Billy Budd in Glyndebourne werd uitgevoerd.

In de hoofdrollen zongen John Mark Ainsley als Captain Vere en Jacques Imbrailo als Billy Budd. Beiden zongen die rollen ook in de productie van De Nederlandse Opera in maart 2011. Een fragment van de voorstelling van Glyndebourne staat hieronder:


BBC TV 4: zondag 17 november om 20.00 u.

Joyce en Marina naast Don Giovanni
Omdat we nog even geen genoeg van Joyce DiDonato kunnen krijgen, omdat ze in prettig gezelschap verkeert van onder anderen Simon Keenlyside en Kyle Ketelsen en omdat het een zeldzame gelegenheid is Marina Poplavskaya zingend aan te treffen, noemen we hier de uitzending van Don Giovanni van Mozart, onder muzikale leiding van Sir Charles Mackerras. Het is een productie van het Royal Opera House in Londen.
BravaNL: zondag 17 november om 0.07 u.

Hartmut Haenchen (foto: G. Mothes).
Hartmut Haenchen (foto: G. Mothes).

Wagner in Vrije Geluiden
In het zondagochtendprogramma Vrije Geluiden wordt aandacht besteed aan de Ring des Nibelungen, waarvan nu het laatste deel in première gaat en die begin 2014 volledig wordt uitgevoerd bij De Nederlandse Opera. Te gast bij Melchior Huurdeman zijn dirigent Hartmut Haenchen en solisten Catherine Foster en Stephen Gould.
Nederland 1: zondag 17 november om 10.30 u.

Vier Lieder van Emily
Het optreden van Emily Magee in het Amsterdamse Concertgebouw, afgelopen oktober, kreeg op Place de l’Opera  geen juichende recensie. Of u het eens of oneens bent met de recensent kunt u zelf beoordelen, want het optreden wordt uitgezonden in het Zondagmiddagconcert op Radio 4. De Vier Letzte Lieder vormden het aandeel van de Amerikaanse sopraan bij het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Daniel Harding.
Radio 4: zondag 17 november om 14.00 u.

Barbier in zicht
Met de première bij de Nationale Reisopera op 22 november in zicht, is bij BravaNL een voorproefje te zien van Il barbiere di Siviglia van Rossini. Deze uitvoering werd opgenomen in Zürich met Nello Santi voor het orkest en met solisten als Vesselina Kasarova, Manuel Lanza en Peter Kalmán.
BravaNL: maandag 18 november om 20.50 u.

Audio

Een goedemorgen met Audi
Met onder meer de uitvoering van honderd Ring-thema’s in twee minuten werd afgelopen week het 25-jarig jubileum van Pierre Audi bij De Nederlandse Opera gevierd. Vanwege dat feit is de operadirecteur/regisseur te gast in het programma van Aukelien van Hoytema op Radio 4. In Een goedemorgen met Pierre Audi draait hij zijn muzikale voorkeuren. We gokken in elk geval op Wagner en Monteverdi.
Radio 4: zaterdag 16 november om 9.00 u.

Erwin Schrott (foto: Jason Bell).
Erwin Schrott (foto: Jason Bell).

Verdi’s Vespers
NTR Opera Live is wat eerder dan de BBC Radio met het uitzenden van Les vêpres siciliennes van Verdi. De opname dateert van 29 oktober en komt uit Covent Garden. Antonio Pappano dirigeerde het koor en orkest van het Royal Opera House en onder de solisten waren onder anderen Lianna Haroutounian, Michelle Daly, Bryan Hymel en Erwin Schrott.
Radio 4: zaterdag 16 november om 19.00 u.

Britten op de radio
BBC Radio 3 staat een groot deel van de dag in het teken van Benjamin Britten, die op 22 november honderd geleden werd geboren. Het programma In Tune komt uit de Britten Studio in Snape Maltings en later voert het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Oliver Knussen werk uit van de componist.
BBC Radio 3: vrijdag 22 november vanaf 17.30 u.

Weektip

Leonardo Vinci.
Leonardo Vinci (1690-1730).

Je leest snel Leonardo da Vinci, maar het gaat in de Componist van de Week op Radio 4 deze week echt om de operacomponist Leonardo Vinci. Gretry, zijn Luikse collega, zei over Vinci ooit: die man verdient een standbeeld in het Pantheon. De hele week zijn fragmenten van opera’s en ander werk te horen in het programma van Noor Kamerbeek en Jan Rot.
Radio 4: elke dag vanaf maandag 18 november om 19.30 u.

Vorig artikel

Actie: Met € 20,- korting naar Herreweghe

Volgend artikel

Apocalyptische Götterdämmerung bij DNO

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.