BinnenkortNieuws

Caligula krijgt Nederlandse première

Markus Stenz leidt op zaterdag 14 december het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor in de Nederlandse première van Caligula, bij de NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw. De opera van Detlev Glanert gaat over de geesteszieke Romeinse keizer Caligula.

Markus Stenz (foto: Catrin Moritz).
Markus Stenz (foto: Catrin Moritz).

De opera Caligula ging eerder bij de opera van Frankfurt in wereldpremière. Ook toen leidde Markus Stenz de uitvoering.

Caligula is gebaseerd op een toneelstuk van Albert Camus. Het stuk gaat over keizer Caligula, die na de dood van zijn zus (en geliefde) alles en iedereen meesleurt in zijn vernietigingsdrang. Maar componist Glanert legt ook een link naar nieuwe dictators als Hitler en Stalin.

“Glanert laat zijn muziek ontstaan vanuit de onuitgesproken woorden ’tussen de regels’, vanuit de momenten waarop een dialoog stilvalt”, zo beschrijft de NTR ZaterdagMatinee. “Deze ‘op de zenuwen werkende stiltes’ combineert hij met wilde, extatische passages – en zo gunt hij ons een blik op de psyche van de lugubere dictator.”

Bariton Peter Coleman-Wright zingt de titelrol. Mezzosopraan Ursula Hesse von den Steinen, eerder dit jaar in de Matinee in Die Frau ohne Schatten, is Caesonia en countertenor Martin Wölfel vertolkt Helicon.

Tenor Marcel Beekman onderbreekt zijn optredens bij De Nederlandse Opera in De Speler voor een vertolking van Mucius. Mezzo Cécila van de Sant, bariton Quentin Hayes en sopraan Ruth Fiedler completeren de cast.

Caligula begint om 13.30 uur in de Grote Zaal van het Concertgebouw en wordt ook live uitgezonden op Radio 4. Zie voor meer informatie en het boeken van kaarten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Opera in de media: week 50

Volgend artikel

Henschel geeft Mörike-Lieder betekenis

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

  1. Remko
    6 december 2013 at 19:14

    Ursula Hesse von den Steinen zou zingen in die Frau (Amme) maar zei op het laatste moment af, helaas. Erg mooie stem. The English National Opera heeft Caligula pas ook gedaan, voor akelig lege zalen. Ben benieuwd!

  2. Loesje
    7 december 2013 at 15:43

    Ik heb indertijd deze voorstelling gezien in Keulen. Het is een vrij statisch werk waarvan ik me afvraag of het voldoende boeiend is voor een concertuitvoering. Ashley Holland was de oorspronkelijke Caligula. Ursula Hesse deed ook mee. Coleman-Wright als vervanger van Holland is prima voor een concert uitvoering. Op het toneel oogt hij een beetje te deftig voor deze rol.