Home » Binnenkort

Opera in de media: week 50

6 december 2013 2 reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 50 (7-13 december 2013) onder meer aandacht voor het einde van de zomer in Milaan met La traviata en Parsifal uit Londen op de radio.

Video

De zomer voorbij in de Scala
De medewerkers van de Scala in Milaan hebben nu toch ook de zonnebrandolie opgeborgen en de strandlakens in de kast gelegd, want de zomervakantie is voorbij. Een seizoensopening met grote namen staat op het programma en Arte zendt de voorstelling live uit. In La traviata van Verdi ziet u Diana Damrau als Violetta en Piotr Beczala als Alfredo Germont. Dirigent is Daniele Gatti, de regie is van Dmitri Tcherniakov. De uitzending is ook online te zien op ArteLiveWeb en is daar nog een maand terug te zien.
Arte tv: zaterdag 7 december om 20.15 u.

Joseph Calleja (foto: Simon Fowler).

Joseph Calleja (foto: Simon Fowler).

Simon bij BravaNL
BravaNL vervolgt zijn Verdi-maand met Simon Boccanegra. De uitvoering komt uit Covent Garden in Londen, met Antonio Pappano voor het orkest en koor van het Royal Opera House en met Plácido Domingo (Simon Boccanegra), Marina Poplavskaya (Amelia), Ferruccio Furlanetto (Fiesco) en Joseph Calleja in de hoofdrollen.
BravaNL: zaterdag 7 december om 20.45 u.

Audi over Audi
NTR Podium kreeg de vrij uitzonderlijke kans een interview te maken met Pierre Audi, in zijn eigen huis en bij zijn eigen kunst aan de de muren. Presentator Hans Haffmans sprak met de directeur/regisseur over 25 jaar bij De Nederlandse Opera.
Nederland 2: zondag 8 december om 13.00 u.

Simon Keenlyside (foto: Uwe Arens).

Simon Keenlyside (foto: Uwe Arens).

Don Carlo in Londen
De eerste akte van Don Carlo van Verdi is te zien op BravaNL. Het is de uivoering die bas-bariton Nicholas Crawley, onlangs aan het woord op Place de l’Opera, tot de hoogtepunten rekende van wat hij ooit in het theater zag. Simon Keenlyside en Rolando Villazón voerden de cast aan met verder Marina Poplavskaya en Ferruccio Furlanetto. Het orkest van het Royal Opera House werd gedirigeerd door Antonio Pappano.
BravaNL: maandag 9 december om 22.20 u.

De Barbier met Joyce
Wie in Utrecht en omgeving woont kan op deze dinsdag de opera Il barbiere di Siviglia live zien in de Schouwburg, in de uitvoering door de Nationale Reisopera. Het alternatief op tv is niet slecht, want Mezzo zendt de beroemde versie uit die in 2009 in Londen werd opgenomen, met Joyce DiDonato in een rolstoel, omringd door collega’s als Juan Diego Flórez en Ferruccio Furlanetto. Die productie werd voor het Royal Opera House geregisseerd door Moshe Leiser en Patrice Caurier Lim. Antonio Pappano dirigeerde.
Mezzo: dinsdag 10 december om 20.30 u.

Wild west op Arte
Arte brengt de opera waar Puccini zelf nogal tevreden over was, La fanciulla del West. Hij werd in oktober jongstleden uitgevoerd in de Wiener Staatsoper met in de rol van Minnie sopraan Nina Stemme en Jonas Kaufmann als Dick Johnson. Het orkest stond onder leiding van Franz Welser-Möst. De ‘western-opera’ werd geregisseerd door Marco Arturo Marelli, die ook licht- en decorontwerp deed.
Arte tv: woensdag 11 december om 22.45 u.

Audio

The Perfect American.

The Perfect American.

Purcell en Glass op één avond
De NTR-radio brengt in zijn wekelijkse operaprogramma twee zeer verschillende producties, van Purcell en Glass. Door Peter Sellars werd een nieuwe regie ontwikkeld voor The Indian Queen van Henry Purcell. De voorstelling was de afgelopen periode te zien in het Madrileense Teatro Real. Muzikaal leider van het koor en orkest van Opera Perm was Theodor Currentzis. Solisten waren onder anderen Julia Bullock, Nadine Koutcher en Christophe Dumaux.

Begin dit jaar had het Teatro Real de wereldpremière van een nieuwe opera door Philip Glass, The Perfect American, over Walt Disney. De opname van begin 2013 werd gemaakt met het Symfonieorkest van Madrid onder leiding van Dennis Russell Davies. Solisten waren onder anderen Christopher Purves (Walt Disney), David Pittsinger (Roy Disney), Donald Kaasch (Dantine), Zachary James (Abraham Lincoln) en John Easterlin (Andy Warhol).
Radio 4: zaterdag 7 december om 19.00 u.

Rigoletto van de Met
De BBC-radio zendt de zaterdagmatinee van de Metropolitan Opera, Rigoletto, live uit, zij het met twee dagen vertraging. De door Michael Mayer in Las Vegas gesitueerde opera van Verdi was volgens de Met zelf ‘the neon-bedecked hit of the 2012–13 season’. In de hoofdrollen Sonya Yoncheva, Matthew Polenzani en Dmitri Hvorostovsky.
BBC Radio 3: maandag 9 december om 20.00 u.

Reine Tor op de radio
De nieuwe Parsifal-productie van het Royal Opera House krijgt veel aandacht en roept verschillende reacties op. Op 18 december is hij in een aantal Nederlandse bioscopen te zien, de audio-opname wordt vanavond door de BBC uitgezonden. In de hoofdrollen hoort u Simon O’Neill, Rene Pape en Gerald Finley. Antonio Pappano staat voor het orkest.
BBC Radio 3: woensdag 11 december om 17.45 u.

Weektip

Scène uit Don Giovanni.

Scène uit Don Giovanni.

Don Giovanni vol jong talent
De NTR Operamaand wordt de komende week door de digitale zender Cultura24 aangevuld. Niet alleen met de dagelijkse cursus ‘Ontdek opera’, maar ook met een productie van Don Giovanni van Mozart uit 2006. Interessant, omdat veel van de castleden van toen inmiddels internationale carrières hebben.

Op het podium van het Concertgebouw stonden namen als Annemarie Kremer (Donna Elvira) en Marjolein Niels (Zerlina). Een goede bekende van haar, Henk Neven, die de titelrol zong, is nu befaamd in binnen- en buitenland. Marcel Reijans was Don Ottavio. Bariton Martijn Cornet (Masetto) droeg in de voorstelling een t-shirt met de tekst ‘You want me (you just don’t know it yet)’, en dat zou je een uitgekomen voorspelling kunnen noemen.

Dirigent Vincent de Kort maakte toen al indruk met zijn Mozart-directie, een recensent roemde zijn “exceptional feeling for drama, poetry and vivicity”. Ook hij is tegenwoordig internationaal actief.
Cultura24: dinsdag 10 december om 20.30 u.

door

2 reacties »

 • kersten zei:

  Feestelijke seizoensopening van de Scala. Wat word ik daar altijd blij van, dat Italiaanse volkslied: eerst Nabucco-achtig en vervolgens Macbeth, lijkt het wel. En dan moest la Traviata met Damrau en Beczala nog beginnen. Genieten. (Ook al blijkt Piotr niet zo gelukkig te zijn geweest met de Alfredorol van de regisseur.)

 • Marianne Timmermann zei:

  Niet te missen: vanavond op BBC!

  Tonight on BBC:
  Duration: 1 hour, 29 minutes
  http://www.bbc.co.uk/programmes/b01pdt87

  From the Royal Opera House, Covent Garden, Katie Derham introduces a gala concert in celebration of Plácido Domingo, one of the greatest figures in the world of music. On stage with the Orchestra of the Royal Opera House conducted by Antonio Pappano are some of the finest singers of today performing selected gems of the operatic repertory. Opera stars Nina Stemme, Joyce DiDonato, Joseph Calleja, Rolando Villazón perform alongside voices new to Covent Garden – Stefan Pop, Julia Novikova and Sonya Yoncheva

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.