BinnenkortNieuws

Räisänen, Neven op zevende Storioni Festival

Van 15 tot 26 januari 2014 wordt in een aantal Brabantse steden het zevende Storioni Festival gehouden. Het festival heeft dit jaar als motto ‘Muze en Mecenas’. Er staat ook vocale muziek op het programma, door het Nederlands Kamerkoor, de Finse mezzosopraan Virpi Räisänen en de Nederlandse bariton Henk Neven.

Henk Neven (foto: Marco Borggreve).
Henk Neven (foto: Marco Borggreve).

Het Storioni Festival werd voor het eerst gehouden in 2008. Toen namen het van oorsprong Brabantse Storioni Trio en Muziekgebouw Eindhoven samen het initiatief tot een kamermuziekfestival met internationale oriëntatie. Ieder jaar staat Eindhoven en omgeving tien dagen lang in het teken van kamermuziek. De programmering komt tot stand in samenwerking tussen de artistiek manager van het Muziekgebouw, Frank Veenstra, en de leden van het Storioni Trio.

Het festival heeft de laatste jaren bekende namen uit de muziek aan zich weten te binden. Musici als Menahem Pressler, Natalia Gutman, Jean-Yves Thibaudet en Nelly Miricioiu traden op in voorgaande edities. Naast de concerten in Breda, Den Bosch, Tilburg, Helmond en Eindhoven is er een jaarlijkse compositieopdracht en zijn er educatieve activiteiten van de Storioni Academy.

Het motto voor de 2014-editie van het festival is ‘Muze en Mecenas’. In verschillende steden van Noord-Brabant spelen bekende musici als Kristian Bezuidenhout, Lucas Jussen en het Nederlands Kamerkoor. Vocale bijdragen zijn er van de Finse mezzosopraan Virpi Räisänen en de Nederlandse bariton Henk Neven.

Tijdens het openingsconcert op 17 januari treedt het Nederlands Kamerkoor op. De compositie Die Nacht van de negentiende-eeuwse Liechtensteinse componist Josef Rheinberger zal het koor uitvoeren in de ongebruikelijke combinatie van kamerkoor met pianotrio. Het voert verder Schumanns Vier Doppelchörige Gesänge uit tijdens het concert waarin ook instrumentale muziek klinkt van onder anderen de ‘composer in residence’ Jörg Widmann.

Een zeldzame gelegenheid om bariton Henk Neven in Helmond te zien doet zich voor op woensdag 22 januari. Te midden van instrumentalisten zingt Neven de cyclus Ferne Geliebte van Beethoven. Die avond klinkt er ook muziek van Poulenc, Haydn en Rossini.

Op donderdag 23 januari doet het festival Breda aan. Bezoekers kunnen, zoals het programma meldt, “muziek achterna wandelen door de historische binnenstad van Breda en allerlei muzikaal moois ontdekken”. Aan dat concert werkt mezzo Virpi Räisänen mee met liederen van Zemlinksy en van Alma en Gustav Mahler.

Ook op vrijdag 24 januari wordt er muzikaal gewandeld, ditmaal in Den Bosch. Tijdens de korte concerten langs de route is Henk Neven te horen in Dover Beach, een werk van Samuel Barber voor bariton en strijkkwartet. Dat kwartet wordt, zo vermeldt het festivalprogramma, gevormd door “de vier meiden van het Ragazze Kwartet”.

Tijdens de Storioni Nacht, de traditionele marathon die volgens het programma al om 19.30 uur begint, zingt Virpi Räisänen het werk dat Luciano Berio voor vrouwenstem schreef, Sequenza III.

Ook in het programma van het laatste festivalconcert van deze editie, op zondag 26 januari, is bariton Henk Neven te horen. Hij zingt dan liederen van Schubert en Schumann.

Alle informatie over de tijden en plaatsen van het programma en de kaartverkoop is te vinden op de website van het Storioni Festival.

Vorig artikel

Podcast: Jong talent brengt Così fan tutte

Volgend artikel

Antonenko: de Otello van vandaag

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.