BinnenkortBuitenlandNieuws

Luik brengt Beethovens enige opera

De Opéra Royal de Wallonie brengt vanaf 31 januari Beethovens enige opera Fidelio op de planken. Regisseur Mario Martone debuteert bij het Luikse operahuis, op de bok staat muzikaal directeur Paolo Arrivabeni.

Jennifer Wilson vertolkt Leonore/Fidelio.
Jennifer Wilson vertolkt Leonore/Fidelio.

Fidelio speelt zich af in een gevangenis in de buurt van Sevilla, Spanje. Florestan is gevangengezet door gouverneur Don Pizarro. Florestans echtgenote, Leonore, verkleedt zich als man (Fidelio) en gaat in de gevangenis werken, om zo haar man te bevrijden. Iets wat op de valreep lukt.

Met Fidelio schreef Beethoven zijn enige opera, maar wel één die een vaste plek verwierf in het repertoire van operahuizen wereldwijd. Bijzonder aan het werk is de dominante, leidende rol van Leonore in het verhaal. Daarmee is ze een uniek personage in het operarepertoire.

In Luik mag sopraan Jennifer Wilson zich over de partij van Leonore buigen. De Amerikaanse was eerder te gast bij voorname podia als het Royal Opera House en de Bayreuther Festspiele. Ze maakt haar debuut in Luik.

Ook debuterend is tenor Zoran Todorovich, in de rol van Florestan. Todorovich is in Nederland bekend van zijn optreden in La fanciulla del West bij De Nederlandse Opera en was eerder ook bij de Vlaamse Opera te zien.

De rol van Rocco wordt vertolkt door Franz Hawlata en Cinzia Forte zingt Marzelline. Yuri Gorodetski zet Jaquino neer en Thomas Gazheli vervult de rol van Don Pizarro. Laurent Kubla is tot slot Don Fernando.

De zangers en het orkest en koor van de Opéra Royal staan onder leiding van de eigen chef, Paolo Arrivabeni. De Italiaanse maestro dirigeert Fidelio voor het eerst.

De enscenering van Mario Martone – ook een debutant in Luik – is gemaakt in coproductie met het Teatro Regio van Turijn. Daar was de productie in 2011 al te zien.

Fidelio wordt van 31 januari tot en met 11 februari opgevoerd. Zie voor meer informatie de website van de Opéra Royal de Wallonie.

Vorig artikel

Pocket Opera vertelt verhalen

Volgend artikel

Jaroussky, Lezhneva glanzen in barokconcert

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.