Binnenkort

Reisopera en Veenfabriek brengen Purcell

De Nationale Reisopera en de Veenfabriek gaan vanaf 14 februari op tournee met een nieuwe productie van The Fairy Queen van Purcell. De gezelschappen beloven “een kleurrijk spektakel over de liefde”.

Henry Purcell.
Henry Purcell.

Henry Purcell schreef de semi-opera The Fairy Queen in 1692. De ‘collegavoorstelling’, gemaakt rond Shakespeares komedie A Midsummer Night’s Dream, was een groot succes. Helaas raakte de partituur na Purcells vroege dood, drie jaar later, verloren. Pas begin twintigste eeuw werd het werk herontdekt.

Volgens de Nationale Reisopera is Purcells “sprankelende en tijdloze muziek” uit 1692 nog altijd prima materiaal voor regisseurs. Daarom sloeg het gezelschap de handen ineen met muziektheaterensemble de Veenfabriek van regisseur Paul Koek om er een voorstelling van te maken, begeleid door Combattimento, het doorgestarte ensemble dat tot voor kort als Combattimento Consort Amsterdam door het leven ging.

Paul Koek ziet The Fairy Queen als “een viering van de liefde en het leven” en wil er een spektakel “met veel kleur, veel kostuums en veel personages” van maken. De productie is voorzien van gesproken teksten in het Nederlands, naast de Engelse teksten die Purcell op muziek zette.

De muzikale leiding is in handen van MaNOj Kamps, een dirigent uit Sri Lanka. Hij leidt tevens het koor, Consensus Vocalis, en een grote cast met onder anderen Iris van Wijnen, Nina Lejderman, Bernadeta Astari, Nicholas Crawley, Thorbjørn Gulbrandsøy, Andrew Radley en Wim van den Driessche.

The Fairy Queen gaat op vrijdag 14 februari in première in het Wilminktheater in Enschede. Na een tweede uitvoering daar, op zondag 16 februari, volgen negen voorstellingen in andere steden in het land. Zie voor meer informatie de website van de Nationale Reisopera.

De komende dagen blikt Place de l’Opera uitgebreider vooruit op deze Purcell-productie in interviews met Bernadeta Astari en Thorbjørn Gulbrandsøy, beiden lid van het zangersensemble van de Reisopera.

Vorig artikel

Royal Opera zendt nieuwe Giovanni uit

Volgend artikel

DNO en Ballet voeren DWDD-leader uit

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.