AchtergrondBinnenkort

Opera in de media: week 15

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 15 (5 – 11 april 2014) onder meer aandacht voor Barbara Hannigan in het Concertgebouw, Rosanne van Sandwijk in Kiel en voor Sir Colin Davis.

Video

Cora Burggraaf (foto: Marco Borggreve).
Cora Burggraaf (foto: Marco Borggreve).

Don Giovanni in Amsterdam
Op de late zaterdagavond brengt BravaNL een opname uit de Mozart/Da Ponte-serie van De Nationale Opera, enkele jaren geleden opgevoerd in Amsterdam. Het duo Wieler/Morabito maakte een nogal horizontale regie van de opera Don Giovanni. Naast Mario Luperi en Pietro Spagnoli zongen twee bekende Nederlandse zangeressen in deze productie, die beiden binnenkort in de theaters te zien zijn. Charlotte Margiono keert op 11 april terug op het operapodium in Arabella van De Nationale Opera en mezzosopraan Cora Burggraaf komt met een nieuwe La voix humaine van Poulenc. Dirigent Ingo Metzmacher stond voor het Nederlands Kamerorkest en het Koor van De Nationale Opera.
BravaNL: zondag 6 april om 00.07 u.

Koopman in Leipzig
Voor het programma Vrije Geluiden reisden musicus Ton Koopman en presentator Melchior Huurdeman naar Leipzig, de Bach-stad bij uitstek. Op de plekken waar Bach zijn passiemuziek dirigeerde en speelde spraken ze over de Matthäus– en de Johannes Passion. De reis werd ondernomen ter viering van Koopmans zeventigste verjaardag.
Nederland 1: zondag 6 april om 10.30 u.

Poppea in Lille
Er werkten veel bekende solisten mee aan de uitvoering van L’incoronazione di Poppea van Monteverdi, in maart 2012 in de opera van Lille. Le Concert d’Astrée begeleidde onder dirigente Emmanuelle Haïm zangers als Sonya Yoncheva, Max Emanuel Cencic en Tim Mead. De regie was van Jean-François Sivadier.
Mezzo: zondag 6 april om 17.00 u.

Sandrine en Detlef met Mozart
Een recital door sopraan Sandrine Piau en bariton Detlef Roth is te zien bij Arte. Het duo zong bij het Orchestre philharmonique de Radio France liefdesaria’s van Mozart, uit opera’s als Le nozze di Figaro, Die Zauberflöte en Don Giovanni.
Arte: zondag 6 april om 18.30 u.

Colin Davis (foto: LSO).
Colin Davis (foto: LSO).

Sir Colin blikt terug
Sir Colin Davis, befaamd Brits dirigent, overleed in april vorig jaar. Ruim een jaar voor zijn dood sprak John Bridcut uitgebreid met de maestro over zijn leven, zijn muziek en zijn geloof. De documentaire is te zien op BBC 4.
BBC 4: vrijdag 11 april om 21.00 u.

Audio

Hannigan dirigeert en zingt
Er is de laatste weken veel aandacht voor zangeres Barbara Hannigan, onder meer met het portret dat de NTR vorige weekend uitzond. Vandaag is de sopraan te zien in de dubbelrol van dirigent en solist. Ze leidt het Ensemble Ludwig tijdens de NTR ZaterdagMatinee in stukken van Nono en Haydn. Daarna zingt ze de aria en cabaletta van Anne Trulove uit The Rake’s Progress van Stravinsky, gevolgd door drie aria’s van Mozart.
Radio 4: zaterdag 5 april om 14.00 u.

OIga Peretyatko (foto: Uwe Arens).
OIga Peretyatko (foto: Uwe Arens).

Olga in de Scala
NTR Opera Live komt met een heel recente opname uit de Scala in Milaan. Sopraan Olga Peretyatko zong daar, samen met onder anderen Johannes Martin Kränzle en Marina Prudenskaya, in de Tsarenbruid van Rimski-Korsakov. De uitvoering werd geleid door dirigent Daniel Barenboim.
Radio 4: zaterdag 5 april om 20.00 u.

Minnie in Wenen
De BBC-radio brengt opera in een setting van het wilde westen. Nina Stemme kan als de opvolgster van Deborah Voigt worden beschouwd in de rol van Minnie in La fanciulla del West van Puccini. Ze zong die rol al eerder in Stockholm, Wenen en recent nog in Parijs. Op het podium in Wenen stond tenor Jonas Kaufmann naast haar op de bühne, in een productie die werd geleid door Franz Welser-Möst. De opname dateert van oktober vorig jaar en is gemaakt bij de Wiener Staatsoper.
BBC Radio 3: zaterdag 5 april om 20.15 u.

Strauss op de zondagochtend
Het Radio Philharmonisch Orkest onder leiding van Jun Märkl treedt aan op de vroege zondagochtend in het Amsterdamse Concertgebouw. Naast instrumentaal werk van Liszt en Debussy staat het concert in het teken van de orkestliederen van Richard Strauss, gezongen door sopraan Meagan Miller. Op het programma staan onder meer ‘Ruhe, meine Seele’, ‘Zueignung’ en ‘Morgen’.
Radio 4: zondag 6 april om 11.00 u.

Rosanne van Sandwijk (foto: Foppe Schut).
Rosanne van Sandwijk (foto: Foppe Schut).

Weiben in Kiel
Die lustigen Weiber von Windsor van Otto Nicolai is net als Falstaff van Verdi gebaseerd op een stuk van Shakespeare. De opera werd afgelopen maart uitgevoerd door de Oper Kiel. Naast hoofdrolspelers als Timo Riihonen en Jörg Sabrowski hoort u de Nederlandse sopraan Rosanne van Sandwijk. Zij begon dit seizoen aan een vast engagement bij het operahuis in Kiel. Het koor en orkest stonden onder leiding van Leo Siberski.
NDR Kultur Radio: donderdag 10 april om 20.00 u.

Weektip

Schubert in Amsterdam
Het project dat bariton Thomas Oliemans en pianist Malcolm Martineau vorige zomer in de Kleine Zaal van het Concertgebouw brachten staat nu integraal op YouTube. De drie liederencycli van Schubert – Die schöne Müllerin, Winterreise en Schwanengesang – voerden de heren op drie avonden in nauwelijks twee weken uit. De statische camera’s van de AVRO registreerden de gedenkwaardige avonden in Amsterdam. Op de speciale YouTube-pagina staat ook een uitgebreid interview van Clairy Polak met de zanger.
YouTube-pagina AVRO Klassiek

Vorig artikel

Programma Festival d'Aix-en-Provence 2014

Volgend artikel

Het Geluid brengt Headphone Oratorium

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

4Reacties

 1. 4 april 2014 at 17:06

  Op http://www.operabarok.nl/TheaterTvAgenda kunt u alle data zien waarop in West-Europa barokopera’s of concerten rond barokopera te zien zijn, zowel in het theater als op tv.
  Wilt u in uw vakantie naar een festival waar een of meer barokopera’s worden uitgevoerd? Ook deze staan vermeld.

 2. 4 april 2014 at 17:08

  De naam van de website behoeft een htm-toevoeging: http://www.operabarok.nl/TheaterTvAgenda.htm

 3. kerten
  7 april 2014 at 11:33

  Het ZaterdagMatinee met Hannigan bleek tegelijkertijd op Cultura te zien. De herhaling hiervan was gisteren, vandaag weer om 14:33 uur.
  Wellicht nog vaker deze week.

 4. kersten
  7 april 2014 at 11:49

  EXCUUS voor bovenstaande canard: het blijkt om de ZaterdagMatinee met Hannigan van jl. 1 maart te gaan…