BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 16

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 16 (12 – 18 april 2014) onder meer aandacht voor Eva-Maria Westbroek als Manon Lescaut in Baden-Baden en een zeldzame Cavalli bij de BBC.

Video

L’opéra du Roy
Eén van de eerste grote successen van William Christie en zijn koor en orkest Les Arts Florissants was de opvoering van Atys van Lully, in het theater en op cd. De dirigent vond de partituur in de Bibliothèque nationale de France en bereidde in 1986 een uitvoering voor van de barokopera, die sinds 1753 niet meer te horen was geweest. Mezzo zendt een recentere opname van de ‘opéra du Roy’ – die koning was Louis Quatorze – uit, met Christie voor zijn ensemble en met Jean-Marie Villégier als regisseur. De solisten zijn Bernard Richter, Stéphanie d’Oustrac en Emmanuelle de Negri.
Mezzo: zaterdag 12 april om 20.30 u.

René Jacobs (foto: Marco Borggreve).
René Jacobs (foto: Marco Borggreve).

De Matthäus volgens Jacobs
Dirigent René Jacobs voegde een eigen versie toe aan de al bestaande opnamen van Bachs Matthäus-Passion. NTR Podium zendt een portret uit van de dirigent, die als tienjarige al Bach zong in het koor van de Kathedraal van Gent, en geeft na het portret een impressie van de cd-opname van de Matthäus, die in oktober vorig jaar verscheen. De uitvoering was met onder anderen de Akademie fur Alte Musik uit Berlijn en als vocale solisten Werner Güra en Bernarda Fink.
Nederland 2: zondag 13 april om 13.00 u.

Jong talent in Parijs
De documentaire Opéra Comique, naissance d’une academie toont de oprichting van de academie van het Parijse operahuis in 2012. Tien jonge talenten kregen vanaf dat moment de kans om zich een jaar lang te verdiepen in het repertoire dat de Opéra Comique brengt. De camera volgt academieleden als Patrick, ingenieur uit Gabon, en Ronan, een ex-rocker uit Bretagne die bariton werd.
Arte: zondag 13 april om 17.35 u.

Scène uit Der Rosenkavalier van Opera Zuid (foto: Morten de Boer).
Scène uit Der Rosenkavalier van Opera Zuid (foto: Morten de Boer).

Opera Zuid met Rosenkavalier
Om nog eens terug te kijken: Der Rosenkavalier van Richard Strauss in de uitvoering door Opera Zuid, met Karin Strobos als Octavian, Johanni van Oostrum als de Marschallin, Kim Savelsbergh als Sophie en Mark Omvlee als Valzacchi. Goede reden om zondagavond de tv tot na middernacht aan te houden. De opname dateert van eind 2010.
BravaNL: maandag 14 april om 00.01 u.

Petrenko als Vorst Gremin
In de opera Jevgeni Onjegin van Tsjaikovski maakte de Russische bas Mikhail Petrenko in 2011 zijn debuut in Amsterdam. Hij zong de rol van Vorst Gremin bij De Nationale Opera. Binnenkort, vanaf 10 mei, komt hij terug voor de rol van Méphistophélès in Faust van Gounod. De opname van Jevgeni Onjegin is weer te zien bij Mezzo. Het was één en al muzikale rijkdom in Het Muziektheater aan de Amstel, vocaal door onder anderen Krassimira Stoyanova en Bo Skovhus in de hoofdrollen en instrumentaal door het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding Mariss Jansons. De regie was van Stefan Herheim.
Mezzo: donderdag 17 april om 17.00 u.

Zanger op pad
De 2doc-documentaire van Hester Overmars, De stem van de meester, gaat over de eerste stappen in de zangersloopbaan van Oscar Verhaar. Hij wordt gevolgd in zijn zoektocht naar zijn eigen geluid en een eigen plaats in de muziekwereld. Dat zijn naam nog wat meer bekendheid verdient, bewijst de VPRO-gids, waar de zanger als Oscar Vermeer wordt aangeduid. Maar dat is een NRC-redacteur, die vermoedelijk een stuk slechter zingt.
Nederland 2: vrijdag 18 april om 23.00 u.

Audio

Željko Lučić.
Željko Lučić.

Andrea in New York
Opera Live is op deze zaterdag niet te horen op Radio 4, maar wie toch een live-uitzending vanuit de Metropolitan Opera in New York wil volgen kan terecht op BBC Radio 3. Die zender brengt Andrea Chénier van Umberto Giordano, onder directie van Gianandrea Noseda. Solisten zijn onder anderen Patricia Racette, Marcelo Álvarez en Željko Lučić.
BBC Radio 3: zaterdag 12 april om 20.15 u.

Zeldzame Cavalli
De nieuwe uitbreiding van het originele Globe Theater in Londen is sinds dit seizoen open voor publiek. The Sam Wanamaker Playhouse is een slechts door kaarsen verlicht, authentiek theater (al verraadt de website dat er wel airco in de zaal is). In de winter worden daar de voorstellingen opgevoerd, in de zomer is het openlucht Globe Theater in functie.

Het nieuwe theater brengt dit seizoen Francesco Cavalli’s opera L’Ormindo, in een co-productie van The Shakespeare’s Globe en het Royal Opera House. De baas van dat theater, Kasper Holten, deed de regie. Christian Curnyn dirigeert het Orchestra of the Early Opera Company voor een cast met onder anderen de tenoren Samuel Boden en Ed Lyon en sopraan Susanna Hurrell.
BBC Radio 3: maandag 14 april om 20.30 u.

Johannes in Antwerpen
Het Orkest van de Achttiende Eeuw is deze week nog op tournee in Nederland met de Johannes Passion van Bach. De klassieke radiozender Klara nam onlangs in Antwerpen de uitvoering in de Amuz op voor uitzending. Het orkest voerde de Johannes uit met Capella Amsterdam en met solisten als Anders Dahlin, André Morsch en Rosanne van Sandwijk.
Klara: donderdag 17 april om 20.00 u.

Weektip

Eva-Maria Westbroek.
Eva-Maria Westbroek.

Eva-Maria als Manon in Baden-Baden
U zou zelf nog snel een ticket voor het Festspielhaus in Baden-Baden kunnen boeken. Voor de pittige prijs van 96 euro bent u verzekerd van een plaats bij de première van Manon Lescaut. Al is dat wel het allergoedkoopste kaartje. Wie eerste rang wil zitten, betaalt 310 euro. Vrijwel gratis meegenieten kan echter ook. Arte zendt de productie van Manon Lescaut voor de Osterfestspiele 2014 op tv uit. In de cast zijn een aantal hele goede redenen om te kijken. Redenen die Eva-Maria Westboek heten, of Lester Lynch, of ook Massimo Giordano en Magdalena Kozena. Dirigent is Sir Simon Rattle voor de Berliner Philharmoniker.
Arte: woensdag 16 april om 20.15 u.

Weektip extra

Zet Maria op Een
Klassieke vocale muziek in de hitparade, dat is zeer uitzonderlijk. Natuurlijk waren er de verschillende versies van ‘O Fortuna’ van Orff en stond Freddy Mercury met Montserrat Caballé in 1987 wel dertien weken in de Top 40, maar zij haalden slechts plaats twee als hoogste notering. Presentator Tijl Beckand van het muziekprogramma De Tiende van Tijl, dat op 11 april zijn eerste uitzending van een nieuwe serie beleefde, gaat het experiment aan met ‘Ombra mai fu’ van Händel, in een uitvoering door Maria Fiselier en het Nederlands Blazers Ensemble. Dat lied moet, als een eenmalige uiting van goede smaak, op nummer één in de hitparade belanden. Voor de volledigheid zetten we er dit voor en tonen u dan de klapperrrrrr van de week:

Vorig artikel

Michael Fabiano wint Richard Tucker Award

Volgend artikel

Elīna Garanča: “Ik heb niet veel tijd meer”

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.