Buitenlands nieuwsFeaturedNieuws

Luik presenteert opwindend nieuw seizoen

De Opéra de Wallonie in Luik heeft zijn programma voor het seizoen 2022-2023 bekend gemaakt. De keuze voor minder gespeelde werken uit het klassieke repertoire zal het hart van menig operaliefhebber sneller doen kloppen.

De Opéra Royal in Luik. (© Promeneuse7 / CC-BY-SA-3.0)

Intendant Stefano Pace schrijft in zijn introductie dat voor het seizoen als motto “De différents regards” is gekozen, opera wordt belicht vanuit verschillende perspectieven. Hij memoreert zijn voorganger, Stefano Mazzonis di Pralafera, wiens programmering voor een belangrijk deel in het komende seizoen is opgenomen. Tegelijkertijd wijzen de gemaakte keuzes vooruit in de richting die hij zelf met het operahuis beoogt. 

Begonnen wordt met een nieuwe productie van Lakmé van Leo Delibes, een prachtig Frans belcantowerk waarin coloratuursopraan Jodie Devos mag schitteren als de gedoemde priesteres. Oorspronkelijk stond Lakmé geprogrammeerd voor mei 2020 en moest zoals zoveel andere voorstellingen worden geannuleerd. Maar gelukkig krijgt deze productie van Davide Garattini Raimondi een herkansing. Devos vertolkte eerder dit jaar de titelrol in Mignon en straalde in Zoroastre van Rameau en die optredens doen nadrukkelijk uitkijken naar deze nieuwe belcantissimo rol.

Sopraan JodieDevos.Foto:©Dominique Gaul

Lakmé is overigens niet het enige werk dat een herkansing krijgt in dit seizoen na een eerdere annulering. Dat is ook het geval met La Sonnambula, Alzira, Hamlet, Il Turco in Italia en I Lombardi.  Luik is misschien dan wel niet echt dichtbij, maar voor dit repertoire voor de liefhebbers toch best goed bereikbaar.

Il Turco in Italia is de tweede première van dit seizoen, een nieuwe productie van Fabrice Murgia de voormalig artistiek directeur van de Opéra de Wallonie. Deze komische opera biedt ook het nodige vocale spektakel en daar zullen vooral Gianna Cañete Gallo als Fiorilla en Guido Loconsolo als Selim voor moeten zorgen. Met Diego Godo als de spreekwoordelijke Rossini tenor in de kleinere rol van Don Narciso.

Twee maal Verdi

Giuseppe Verdi.

Alzira is een van Verdi’s minst uitgevoerde werken en daarmee doet ‘Luik’ zijn reputatie eer aan. Immers elk seizoen staat er wel eens een rariteit of vrijwel vergeten juweeltje op het programma. De handeling speelt zich af in Zuid Amerika ten tijde van de verovering van het Incarijk door de Spanjaarden. Het is een coproductie van Luik met ‘Bilbao’ en het Gran Teatro Nacional del Perú in Lima waar in 2018 de première plaatsvond ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van de republiek Peru. Regisseur Jean Pierre Gamarra belicht met zijn Alzira productie de verwestersing van het Amerikaanse continent. De titelrol zal worden vertolkt door de Chinese sopraan Hui He.

Eveneens van Verdi is I Lombardi alla prima crociata dat voor mei 2023 staat geprogrammeerd. De Franse tegenhanger van dit werk, de grand opéra Jérusalem, was in 2017 als eens in Luik te horen en met I Lombardi doet men het nu nog eens dunnetjes over. De opera volgde kort op Verdi’s grote succes Nabucco en dat is hier en daar heel goed te horen. De regie is in handen van Sarah Schinasi en Daniel Oren dirigeert. De belangrijkste rollen komen voor rekening van Ramón Vargas (Oronte), Salome Jicia (Giselda) en Goderdzi Janelidze (Pagano).

Gedurende het ‘holiday season’ wordt het publiek verwend met La Vie Parisienne van Offenbach. Christian Lacroix, de beroemde modeontwerper en sinds enkele jaren ook actief in de opera, tekent voor de regie, decors en kostuums in deze coproductie van maar liefst zes operahuizen. Anne-Catherine Gillet vertolkt de rol van Gabrielle.

Het nieuwe jaar begint met een tweede belcantohit, Bellini’s La sonnambula. Veel te weinig gespeeld maar daarover moeten we nu natuurlijk niet gaan klagen. Sumi Jo was in 2001 in het Concertgebouw te horen als Amina, een gastoptreden van de Brusselse Munt, maar dat is al wel heel lang geleden. Reden te over om uit te kijken naar deze nieuwe productie van Jaco Van Dormael de Belgische cineast die nu ook theater regisseert, met Jessica Pratt als Amina en René Barbera als Elvino.

Belcanto

And the belcantohits, they keep on coming. In februari staat namelijk Hamlet van Ambroise Thomas op het programma met Jodie Devos als Ophélie. De titelrol is in handen van Lionel Lhote en Cyril Teste regisseert.

Adriana Lecouvreur mocht zich de afgelopen jaren in wat meer belangstelling verheugen, vooral door toedoen van een coproductie waar zo ongeveer alle grote operahuizen in deelnamen en die de hele wereld is rondgereisd. En natuurlijk ook te zien in de serie Live from The Met. Voor veel liefhebbers is het dus geen onbekend werk meer van Francesco Cilea, (zeker niet voor hen die de legendarische Magda Olivero hebben gehoord en gezien in het Concertgebouw in 1965 en Margret Price in 1991 red.) Regisseur Arnaud Bernard brengt een nieuwe productie met Anna Pirozzi en Carolina López Moreno alternerend als Adriana en Anna Maria Chiuri als La principessa di Bouillon, rivalen in de liefde voor Maurizio (Luciano Ganci), de man die gevangen zit in een conflict tussen zijn ambitieuze manipulerende publieke kant en zijn naar echte liefde verlangend private zijde.

Het reguliere seizoen wordt besloten met Poulencs Dialogues des Carmélites, een nieuwe productie van Marie Lambert-Le Bihan. Blanche zal worden gezongen door Alexandra Marcellier en verder zien we niemand minder dan Eva-Maria Westbroek als Madame Lidoine, die de rol ook in de Metropolitan Opera in New York zal vertolken in  januari 2023.

Wereldsterren in Luik

Plácido Domingo. (foto Fotografías – archimadrid.es / CC BY-SA 2.0)

Behalve opera’s staan er ook de nodige galaconcerten op het programma. Op zaterdag 5 november wordt Plácido Domingo in Luik verwacht, samen met sopraan Davinia Rodrígue. En op 28 november is er een eenmalige concertante voorstelling van La clemenza di Tito met John Osborn in de titelrol en Cecilia Bartoli als Sesto die door het serpent Vitellia (Fatma Said) de morele afgrond in zal worden gewerkt. Zaterdag 18 maart 2023 is het de beurt aan Ermonela Jaho en als laatste komt de huidige ster van Anna Bolena bij De Nationale Opera Marina Rebeka aan de beurt (3 juni).

Verder omvat het programma kindervoorstellingen van Lakmé en van Offenbachs L’Île de Tulipatan. Van beide producties wordt een hele reeks gegeven, geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar. De lengte is erop afgestemd, ze duren niet langer dan een uur.

Het gehele overzicht van het nieuwe seizoen is te zien op de website van De Opéra de Wallonie.

Verder lezen, luisteren en kijken

Peter Franken had een onderhoudende middag met Mignon in Luik

Het ware verhaal van de zestien Karmelitessen

De legendarische Ardiana Lecouvreur van Magda Olivero uit 1965 is gelukkig in haar geheel te beluisteren

Sumi Jo vertolkt de beroemde klokjesaria uit Lakmé live in 1995 in Seoul

Jodie Devos en Lionel Lhote gaven in mei 2021 al een voorproefje van hun Hamlet in een concert in Luik

Vorig artikel

Asmik Grigorian's Rusalka als ballerina

Volgend artikel

In de zalen: Festival O. en premières

De auteur

Peter Franken

Peter Franken