Home » Binnenkort

Nieuwe oerhollandse opera in première in Dordts ketelhuis

15 april 2009 Geen reacties

Muziektheater Hollands Diep laat morgenavond (16/4) in Dordrecht een nieuwe, oerhollandse opera in première gaan: De Waterman. Het gezelschap gaf componist Hans Koolmees de opdracht het gelijknamige boek van Arthur van Schendel te bewerken tot een opera.

De Waterman gaat over een binnenschipper, die vanwege de beknellende sociale en religieuze orde eigenlijk alleen op het water zijn thuis kan vinden. ‘Water en religie: twee oerhollandse en tegelijk hevig actuele thema’s’, schrijft Muziektheater Hollands Diep – dat in een regeling van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten valt.

Het verhaal komt uit het boek De Waterman van Arthur van Schendel. Componist Hans Koolmees en tekstbewerker Erik-Ward Geerlings vormden het om tot een opera.

Solisten als Arnout Lems en Machteld Vennevertloo, een vocaal ensemble en het DoelenEnsemble onder leiding van Jurjen Hempel nemen de uitvoering voor hun rekening. Dat in een regie van Cilia Hogerzeil.

De wereldpremière morgenavond wordt gehouden in het Ketelhuis van het Energiehuis in Dordrecht, volgens het gezelschap een ‘monument met een prachtige akoestiek’. Rondom de opera draaien allerlei nevenprogramma’s, zoals een filmdocumentaire ‘Schipperskind’ en diverse lezingen.

Het publiek kan ook voorafgaand aan de voorstelling een rondvaart maken door de grachten van Dordrecht, op fluisterboot De Dordtevaer.

De voorstellingen beginnen om 20.30 uur. Meer informatie: www.muziektheaterhollandsdiep.nl.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.