BinnenkortNieuws

Operagroep The Fat Lady brengt Orfeo

De nieuwe operagroep The Fat Lady, in januari dit jaar opgericht, laat vanaf 11 juni voor het eerst van zich horen met een productie van Glucks Orfeo ed Euridice. Artistiek leider Tamir Chasson dirigeert, Joost Kramer voert de regie en Eva Kroon en Aylin Sezer vertolken de hoofdrollen.

The Fat Lady - Orfeo ed EuridiceThe Fat Lady is een initiatief van de Israëlische dirigent, componist en pianist Tamir Chasson. Chasson studeerde in Philadelphia, werkte als artistiek directeur van de operastudio bij de Israeli Opera en richtte in zijn thuisland het ensemble Naked Voices op. Vorig jaar was hij te gast in De Lichtfabriek in Haarlem, waar hij een Night at the Museum leidde.

In Haarlem heeft Chasson nu een nieuwe operagroep gevestigd: The Fat Lady. Daarmee wil hij de komende jaren eigentijdse bewerkingen van grote, klassieke opera’s brengen. Zijn streven is om jonge musici een podium te geven en (jong) publiek van hun vooroordeel dat opera een elitair gebeuren is af te helpen. De producties moeten zowel traditioneel als nieuw operapubliek aanspreken en een bijdrage leveren aan culturele educatie.

De naam van het gezelschap is gebaseerd op de uitdrukking “it ain’t over till the fat lady sings”. Die uitdrukking stamt uit Amerika en verwijst naar “de stereotypische corpulente sopranen uit de Grand Opéra”, aldus de operagroep. The Fat Lady wil af van de karikatuur dat je overgewicht moet hebben om mooi te zingen. “Gelukkig weten wij nu beter en onze zangeressen bewijzen dat. Wat echt FAT aan hen is, is de kwaliteit van hun zangkunst en de kwaliteit van hun optreden op het podium.”

The Fat Lady maakt zijn ‘debuut’ met een productie van Orfeo ed Euridice, de bekende opera van Gluck. Chasson heeft daarbij een andere interpretatie van de drijfveren van de karakters. “Het doorgronden van de personages om tot een karakter met meerdere dimensies te komen, is kenmerkend voor zijn werk”, aldus het persbericht. “Met respect voor de historie en tradities van de opera stelt hij zijn eigen muzikale versie uit bestaande bronnen samen. Het klassieke mythologisch liefdesverhaal, maar met een verrassend resultaat!”

Drie jonge operazangeressen vertolken de hoofdrollen. Eva Kroon en Aylin Sezer, beiden afkomstig van de Dutch National Opera Academy, zingen Orfeo en Euridice. Nienke Oostenrijk vertolkt Amore. Verder wordt kunstfluiter Geert Chatrou ingeschakeld als ‘Het Lot’ en zingen vier jonge operatalenten mee.

De muzikale begeleiding verzorgt Tamir Chasson zelf, achter de vleugel. Joost Kramer doet de regie en Marion Vijn maakt de choreografie.

Orfeo ed Euridice gaat op 11 juni in première en wordt vijf keer opgevoerd in De Lichtfabriek in Haarlem. Zie voor meer informatie de website van The Fat Lady.

Vorig artikel

OPERA2DAY maakt opname Orphée

Volgend artikel

Discografie: Falstaff

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.