Binnenkort

Opera in de media: week 32

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 32 (2 – 8 augustus 2014) onder meer aandacht voor een live-stream van Don Giovanni uit Salzburg, een rechtstreekse Il re pastore vanuit Verbier en Otello uit Orange.

Video

Strauss bij de Proms
BBC TV 4 nam op 31 juli in de Royal Albert Hall het Proms-concert op dat gewijd was aan Richard Strauss. Zijn Festival Prelude en Deutsche Motette werden uitgevoerd door het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra en de BBC Singers onder leiding van Vasily Petrenko. Voor de Vier letzte Lieder trad de Deense sopraan Inger Dam-Jensen aan.
BBC TV 4: zondag 3 augustus om 20.00 u.

Lenneke Ruiten (foto: Marco Borggreve).
Lenneke Ruiten (foto: Marco Borggreve).

Salzburger Giovanni
Over de voorpret van de castleden is al flink wat getwitterd en gefacebookt. Ook wat dat betreft is de Don Giovanni die de Salzburger Festspiele vanaf zondag op de planken brengt veelbelovend. De cast bestaat uit namen als Ildebrando D’Arcangelo in de rol van Don Giovanni en Luca Pisaroni als zijn knecht Leporello. Maar laten we vooral het Nederlands aandeel niet vergeten: Lenneke Ruiten zingt de rol van Donna Anna.

Regisseur Sven-Eric Bechtolf maakte een enscenering in de sfeer van de dertiger jaren van de vorige eeuw. De Wiener Philharmoniker en het Philharmonia Chor Wien worden gedirigeerd door Christoph Eschenbach.

Hoe de laatste anderhalf uur voor de première verlopen, is te zien in het voorprogramma van de stream van ServusTV. Die ‘countdown’ begint om 18.00 uur, om 19.30 uur volgt dan de echte première van Don Giovanni.
ServusTV: zondag 3 augustus om 18.00 u.

Tim Mead (foto: Richard Ecclestone).
Tim Mead (foto: Richard Ecclestone).

Italiaanse opera bij BravaNL
BravaNL viert deze week een Italiaanse operaweek in de programmering. Voordat Il barbiere di Siviglia (woensdag 6) en Falstaff (vrijdag 8) worden uitgezonden, begint men op maandag met L’Incoronazione di Poppea van Monteverdi. Het werk wordt uitgevoerd door Alessandro de Marchi voor het orkest van de Noorse Nationale Opera. Vocale solisten zijn onder anderen Brigitte Christensen (Poppea), Jacek Laszczkowski (Nero) en Tim Mead (Ottone). Mead zal later dit jaar de titelrol zingen in The Rise of Spinoza, de nieuwe opera van Theo Loevendie die in oktober in première gaat bij de NTR ZaterdagMatinee.
BravaNL: maandag 4 augustus om 20.32 u.

Otello uit Orange
Het antieke amfitheater in het Zuid-Franse Orange brengt dit jaar een productie van Otello van Verdi. De uitvoering van 5 augustus is via een stream rechtstreeks te bekijken. Nadine Duffaut deed de regie van deze Otello, die onder muzikale leiding staat van Myung Whun Chung. Het Orchestre Philharmonique de Radio France begeleidt de solisten, waaronder Roberto Alagna in de titelrol. Verder zijn onder anderen Inva Mula als Desdemona en Seng-Hyoun Ko als Jago te horen.
Culturebox: zaterdag 5 augustus om 21.30 u.

Audio

Tell in de Matinee
In de herhaling van de NTR ZaterdagMatinee wordt een opname uitgezonden van 12 december 2009. Guillaume Tell van Rossini werd toen uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor met de mannen van het Staatskoor van Letland. In de hoofdrollen zongen Michele Pertusi als Tell, John Osborn als Arnold Melcthal en Marina Poplavskaya als Mathilde.
Radio 4; zaterdag 2 augustus om 14.00 u.

Sophie Koch (foto: Patrick Nin).
Sophie Koch (foto: Patrick Nin).

Rosenkavalier uit Salzburg
Een dag voor de uitzending opgenomen in Salzburg is Der Rosenkavalier van Richard Strauss. De Festspiele brengt een productie in een regie van Harry Kupfer, met kostuums van de Nederlandse ontwerper Yan Tax (al is daar op de radio weinig van te zien). In de hoofdrollen zingen Krassimira Stoyanova als Die Feldmarschallin, Sophie Koch als Octavian en Mojca Erdmann als Sophie. Het geheel staat onder muzikale leiding van Franz Welser-Möst als dirigent van de Wiener Philharmoniker.
NDR Kultur: zaterdag 2 augustus om 20.05 u.

Weektip

Verbier via de app
Wie niet het geld of de juiste schoenen bezit om een persoonlijk bezoek te brengen aan de bergen en de concerten van Verbier heeft altijd nog een mogelijkheid via een stream op internet. Medici.tv zendt veel concerten uit en die zijn probleemloos op de eigen tv te bekijken via een speciale app die de tv – die smart moet zijn – nog smarter maakt.

Als uw tv nog niet zo smart is, maar wel over een vrij HDMI-slot beschikt, koopt u voor 3,5 tientje een Chromecast. Die opent in drie stappen de mogelijkheden om te streamen op uw tv en dat te bedienen via een app op uw smartphone of tablet. De Medici-apps zijn te vinden op Medici.tv en in de app-stores.

Maar dat is de techniek. Voor de muziek zorgen de musici en zangers in Verbier, zoals zaterdag de cast van Il re pastore van Mozart. Die wordt begeleid door het Verbier Festival Chamer Orchestra onder Gábor Takács-Nagy. De solisten zijn onder anderen Kresimir Spicer, Anthony Gregory en Regula Mühlemann.
Medici.tv: zaterdag 2 augustus om 21.30 u.

Vorig artikel

De agenda van: Sarah Connolly

Volgend artikel

Podcast: Mark Omvlee op de zwarte piste

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Leen Roetman
    3 augustus 2014 at 13:23

    L’Orfeo uit het Prinzregententheater München

    Wegen vereinzelter technischer Probleme beim Live-Stream stellen wir am 2. und 3. August nochmals den Mitschnitt der Aufführung als On-Demand-Video auf STAATSOPER.TV zur Verfügung.

    http://www.operlive.de/