BinnenkortNieuws

Mazeppa opent operaserie ZaterdagMatinee

Met een Russische dirigent en een vrijwel volledig Russische cast brengt de NTR ZaterdagMatinee op 13 september Tsjaikovski’s Mazeppa, de eerste aflevering van de bekende Operaserie van de Matinee in het Concertgebouw in Amsterdam.

Lado Ataneli zingt de titelrol.
Lado Ataneli zingt de titelrol.

Ivan Stephanovitsj Mazeppa was de leider van Oekraïense kozakken die zonder succes tegen Peter de Grote in opstand kwamen. Tsjaikovski baseerde zijn opera op een gedicht van Poesjkin, Poltava. Het ging in 1884 tegelijkertijd in Moskou en Sint-Petersburg in wereldpremière.

Mazeppa heeft nooit kunnen tippen aan de populariteit van Tsjaikovski’s opera’s Jevgeni Onjegin en Schoppenvrouw. Toch meent de NTR ZaterdagMatinee dat het een “duivels meeslepende opera” is, met “aangrijpende lyrische scènes” en “imposante, revolutionaire passages voor het koor”.

Het is aan de Russische dirigent Alexander Vedernikov om de kwaliteiten van de opera zaterdag uit de verf te laten komen, op de bok voor het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor. Vedernikov was van 2001 tot 2009 muzikaal leider van het Bolshoi Theater in Moskou en werd daarna chef-dirigent van het orkest van Odense in Denemarken. Hij dirigeerde opera’s in onder meer Parijs, Milaan, Turijn, Berlijn en Venetië.

De Georgische bariton Lado Ataneli zingt de titelrol. Ataneli kan bogen op een grote internationale carrière, die hem sinds zijn internationale debuut in 1996 langs vele tophuizen voerde. Mazeppa’s geliefde Maria wordt gezongen door Gelena Gaskarova, een Russische sopraan die deel uitmaakt van het vaste ensemble van het Mariinsky Theater en daar vele rollen uit het Russische operarepertoire zong.

De Oekraïense bas Vitalij Kowaljow zingt de rol van Vasili Kotsjoebej. Kowaljow zal later dit seizoen als Banquo te zien zijn in Macbeth bij De Nationale Opera. Tenor Vsevolod Grivnov is Andrej en Ekaterina Semenchuk vertolkt Ljoebov. Yuri Kissin zingt Orlik en tenor Sergey Poliakov is zowel Iskra als een dronken kozak.

De Matinee-uitvoering van Mazeppa begint om 13.00 uur en vindt plaats in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Er zijn op het moment van schrijven nog enkele kaarten beschikbaar. Zie voor meer informatie en het bestellen van tickets www.concertgebouw.nl.

Vorig artikel

Reisopera geeft Sweeney optimaal vorm

Volgend artikel

Jaroussky, Stutzmann soleren in Den Haag

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.