Home » Achtergrond, Binnenkort, Nieuws

Concertgebouw geeft impuls aan muziekles

Amsterdam23 september 2014 Geen reacties

Blink Educatie gaat op initiatief van het Concertgebouw een Digitale Leerlijn Muziek ontwikkelen voor het basisonderwijs. De Amsterdamse concertzaal wil hiermee leerkrachten en leerlingen helpen om op een eigentijdse wijze met muziek aan de slag te gaan. Het programma wordt vanaf januari 2016 een halfjaar lang gratis aangeboden aan alle basisscholen in Nederland.

(Foto: Ronald Knapp)

(Foto: Ronald Knapp)

“We dragen muziekonderwijs een warm hart toe, vandaar dat we dit voor ons ongebruikelijke initiatief hebben genomen”, zegt Concertgebouw-directeur Simon Reinink. Samen met Blink Educatie, uitgever van vernieuwende lesmethoden, en met ondersteuning van zes private fondsen heeft Reinink de ontwikkeling van een Digitale Leerlijn Muziek (DLM) in gang gezet.

De DLM moet voorzien in de grote behoefte van basisscholen om met eigentijdse middelen het vak muziek te geven. Die middelen ontbreken nu vaak, terwijl er ook steeds minder vakleerkrachten zijn, zo blijkt uit een onderzoek van Motivaction.

De lesmethode bestaat uit een volledig digitale lesomgeving met onder meer een ontdekkingsreis door het hele muzikale spectrum en ondersteunende leerlijnen voor sociaal-emotionele ontwikkeling en beweging/dans. Het programma steekt in op een zo groot mogelijk gebruiksgemak voor de leerkracht.

De ontwikkeling en distributie van het programma kost 1.850.000 euro en wordt gefinancierd door private fondsen. Vanaf januari 2016 krijgen alle 7.100 basisscholen in Nederland de methode gratis aangeboden. Daarna kunnen ze de leerlijn tegen een kleine vergoeding structureel gaan gebruiken.

“Digitalisering biedt grote mogelijkheden, juist voor muziekonderwijs. Via een digibord en tablet kun je muziek en de meest bijzondere musici letterlijk in de klas brengen”, zegt Jorien Castelein, directeur Blink Educatie. “Samen muziekonderwijs in Nederland naar het allerhoogste internationale niveau tillen. Dat is ons doel.”

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.