BinnenkortNieuws

Domingo zingt Foscari in ROH Live Cinema

Ook het bioscoopseizoen van het Royal Opera House is afgetrapt. Op 16 oktober was live het ballet Manon te zien en op maandag 27 oktober volgt de eerste opera van het seizoen: I due Foscari van Verdi, met een hoofdrol voor Plácido Domingo.

Plácido Domingo in I due Foscari (foto: Catherine Ashmore).
Plácido Domingo in I due Foscari (foto: Catherine Ashmore).

De Metropolitan Opera en het Royal Opera House – de twee operahuizen die het actiefst zijn in het live vertonen van producties in bioscopen – zijn hun seizoenen bijzonder bevrijvig begonnen. De Met bracht kort na elkaar Macbeth en Le nozze di Figaro en het Royal Opera House (ROH) in Londen heeft volgende week ook alweer zijn tweede vertoning op het programma staan.

Het ROH onderscheidt zich van zijn New Yorkse collega door zowel ballet als opera aan te bieden. I due Foscari is de eerste van zeven opera’s die dit seizoen live voorbijkomen.

De opera van Giuseppe Verdi gaat over twee Foscari’s: de ene is Doge van Venetië, de ander zijn zoon, die uit ballingschap is teruggekeerd, maar aangeklaagd wordt voor hoogverraad. Het is een somber drama, dat sinds 1995 niet meer in Londen te zien was.

Verdi’s opera is te zien in een productie van Thaddeus Strassberger, met kostuums van Mattie Ullrich, decors van Kevin Knight en licht van Bruno Poet. De voorstelling staat onder leiding van de muzikale chef bij het ROH: Antonio Pappano.

Pappano zei tijdens de presentatie van het bioscoopseizoen, eerder dit jaar, dat hij bijzonder uitziet naar I due Foscari, in het bijzonder vanwege Plácido Domingo, die de rol van Foscari senior zal zingen, en Maria Agresta, die optreedt als de schoondochter van Foscari. “Domingo zong altijd de romantische helden. Nu is hij opeens de vader, de slechterik, enz. Karakters die hij voorheen niet zong. Dat heeft nog meer diepte in zijn werk aangebracht”, zei Pappano. “En Maria Agresta is een geweldige lyrische zangeres. Ik ben heel blij dat ze komt.”

Foscari is één van de baritonrollen waarmee Domingo langs operahuizen overal ter wereld trekt. Hij zong de partij eerder in onder meer Los Angeles, waar de Place de l’Opera-correspondent onder de indruk was van zijn “krachtige, gepassioneerde klanken”.

Naast Domingo en Agresta staat Francesco Meli als Foscari junior. Ook hij zong deze partij al eerder op andere tonelen.

De vertoning van I due Foscari is in 33 bioscopen in Nederland mee te maken. Zie voor een overzicht de website van ROH Live Cinema Nederland.

Vorig artikel

Vliegende Figaro op het Met-podium

Volgend artikel

DNO huist masterclasses Franse opera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.