BinnenkortNieuws

Matinee geeft Medusa Nederlandse première

De NTR ZaterdagMatinee brengt op 22 november de Nederlandse première van Das Floss der Medusa, een controversieel oratorium van Hans Werner Henze. Markus Stenz leidt de concertante uitvoering in het Concertgebouw.

Sopraan Lenneke Ruiten zingt de rol van La Mort (foto: Victor Thomas).
Sopraan Lenneke Ruiten zingt de rol van La Mort (foto: Victor Thomas).

Das Floss der Medusa is een requiem voor Che Guevara. Het werk zou op 9 december 1968 in wereldpremière gaan, maar nadat een student een groot doek met Che’s portret ontrolde in de concertzaal in Hamburg werd de uitvoering afgeblazen. De première vond uiteindelijk plaats in 1971, in Wenen.

Het oratorium van Hans Werner Henze refereert aan de geschiedenis van het Franse schip de ‘Méduse’, dat in 1816 verging. Het werk is geschreven voor sopraan, bariton, spreekstem, koor, jongenskoor en orkest. Het koor speelt daarbij een grote rol.

Het Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor, Vlaams Radio Koor, Nationaal Kinderkoor en Nationaal Jeugdkoor verenigen hun krachten voor een concertante uitvoering van Das Floss der Medusa, overzien door dirigent Markus Stenz en koordirigent Gijs Leenaars.

De solopartijen worden vertolkt door bariton Roman Trekel (Jean-Charles), de Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten (La Mort) en spreker Franz Grundheber (Charon).

De uitvoering begint om 14.15 uur en wordt live uitgezonden op Radio 4. Zie voor meer informatie en het boeken van kaarten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Opera in de media: week 47

Volgend artikel

Lachen, zwieren, swingen bij Fledermaus

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.