Binnenkort

Opera in de media: week 47

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 47 (15 – 21 november 2014) onder meer aandacht voor minder bekend werk van Rameau en Verdi en voor de inval-Manon Lescaut, Kristine Opolais, in München.

Video

John Eliot Gardiner (foto: Sheil Rock / Decca).
John Eliot Gardiner (foto: Sheil Rock / Decca).

Carmen in de Opéra Comique
Hij is heel Brits, dirigent John Eliot Gardiner, en toch dirigeerde hij het mediterrane drama van Carmen en haar Don José. De opera van Bizet werd in 2009 uitgevoerd in de Opéra Comique in Parijs door de eigen ensembles van de dirigent, het Orchestre Révolutionnaire et Romantique en het Monteverdi Choir. De solisten waren onder anderen Anna Caterina Antonacci als Carmen, Andrew Richards als Don José en Anne-Catherine Gillet als Micaëla. Adrian Noble deed de regie.
Mezzo: zaterdag 15 november om 20.30 u.

Minder bekende Verdi
Een verhaal van de Franse schrijver en filosoof Voltaire ligt ten grondslag aan de opera Alzira. Dit minder bekende werk van Verdi speelt in het zestiende-eeuwse Peru, waar een conflict gaande is tussen de Amerikaanse kolonisten en de oorspronkelijke bewoners. De opera wordt uitgevoerd door het Orchestra Haydn di Bolzano e Trento onder leiding van Gustav Kuhn. In de hoofdrollen ziet u Francesco Facini (Alvaro), Thomas Gazheli (Gusmano) en Yasushi Hirano (Ataliba).
Brava nl klassiek: maandag 17 november om 20.34 u.

Johanni van Oostrum in Katja Kabanova (foto: Morten de Boer).
Johanni van Oostrum in Katja Kabanova (foto: Morten de Boer).

Opera Zuids Katja
Katja Kabanova is op de late maandagavond nog eens te zien bij Brava. De productie van Opera Zuid werd in 2011 zeer goed ontvangen, vanwege de regie van Harry Kupfer en de vocale kwaliteiten van de cast. Stefan Veselka stond voor het orkest. In de hoofdrollen van Leoš Janáčeks opera ziet u onder anderen Johanni van Oostrum, Miranda van Kralingen en Karin Strobos.
Brava nl klassiek: dinsdag 18 november om 00.01 u.

Westbroek in Les Troyens
Deze maand staat de Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek op de planken in New York in Lady Macbeth van Mtensk. Bij Mezzo is ze te zien in een rol van twee jaar geleden, Didon in Les Troyens van Berlioz. Andere solisten in de productie van het Royal Opera House in Londen waren onder anderen Bryan Hymel, Anna Caterina Antonacci en Fabio Capitanucci. Dirigent was Antonio Pappano in deze door David McVicar geregisseerde voorstelling.
Mezzo: woensdag 19 november om 15.50 u.

Audio

Rameau in de Matinee
Het is het jaar van Jean-Philippe Rameau, de componist die 250 jaar geleden overleed. Ook in de NTR ZaterdagMatinee klinkt zijn werk. De niet zo vaak opgevoerde opera Zaïs staat op het programma van dirigent Christophe Rousset en zijn ensemble Les Talens Lyriques. Vocaal zijn er bijdragen van het Choeur de Chambre de Namur en solisten als Julian Prégardien en Marie Arnet.
Radio 4: zaterdag 15 november om 13.00 u.

Kristine Opolais (foto: Marco Borggreve).
Kristine Opolais (foto: Marco Borggreve).

Opolais in München
De radioluisteraar heeft vanavond de keuze tussen Puccini en Donizetti. Het werk van de eerste is te horen in NTR Opera Live op Radio 4. Dat verbindt de luisteraars rechtstreeks met München, waar in de Bayerische Staatsoper niet Anna Netrebko maar Kristine Opolais de rol van Manon Lescaut zingt. Dat “in Einzelfällen künstlerische Konstellationen nicht funktionieren, kommt in unserem Metier vor”, zegt de directie van de Bayerische Staatsoper ietwat laconiek over het opstappen van Netrebko. Regisseur Hans Neuenfels behield in het werkproces zijn andere castleden, waaronder Jonas Kaufmann als Des Grieux en Markus Eiche als Lescaut. Het orkest staat onder leiding van Alain Altinoglu.
Radio 4: zaterdag 15 november om 19.00 u.

Donizetti authentiek
De BBC-radio brengt, deze keer weer op zaterdag, opera door Opera Rara, opgenomen op 4 november in Londen. Sir Mark Elder dirigeerde het Orchestra of the Age of Enlightenment in een concertante uitvoering van Les Martyrs van Donizetti. In één van de hoofdrollen hoort u Michael Spyres als Polyeucte. De tenor, die al eens uitgebreid aan het woord kwam op Place de l’Opera in de serie ‘Tenoren van de toekomst‘, is binnenkort weer in Nederland te zien. In januari zingt hij Libenskof in Il viaggio a Reims bij De Nationale Opera. Zijn collega, Joyce El-Khoury, die Pauline zingt in Les Martyrs, was de laatste jaren ook geregeld te gast in Amsterdam.
BBC Radio 3: zaterdag 15 december om 19.15 u.

Padmore live
Het optreden in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam door tenor Mark Padmore en pianist Till Fellner is live mee te beleven op Radio 4. Het duo voert werk uit van onder anderen Mozart, Beethoven en Schumann.
Radio 4: maandag 17 november om 20.00 u.

Ensemblezang van Schumann
Het in 2003 opgerichte Prince Consort legt zich toe op het zingen van negentiende-eeuws ensemblerepertoire. Het viertal voert deze muziek, die weinig in de concertzalen te horen is, uit in de Londense Wigmore Hall. Tenor Andrew Staples en zijn collega’s wijden hun hele programma aan de componist Robert Schumann, van wie onder meer liederen uit Spanisches Liederspiel te horen zijn. Malcolm Martineau begeleidt op de piano.
BBC Radio 3: maandag 17 november om 20.30 u.

Weektip

Scène uit L'Étoile (foto: Marco Borggreve).
Scène uit L’Étoile (foto: Marco Borggreve).

DNO via Franse internetzender
Ouf! Dat is raar: een recente uitvoering van De Nationale Opera die nu te zien is via de website van de Franse tv. Toch kunt u L’étoile van Chabrier op die manier (nog) eens beleven. Of er ook een uitzending in zit tijdens de vaste december-operaserie van de NTR is nog niet bekendgemaakt. Dirigent Marc Albrecht onthulde onlangs wel dat Gurre-Lieder in december op de Nederlandse tv wordt uitgezonden.

De avonturen van Le roi Ouf, zoals die in september in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam te zien waren, werden vormgegeven door regisseur Laurent Pelly en muzikaal geleid door Patrick Fournillier. In de hoofdrollen stonden onder anderen Christophe Mortagne, Stéphanie d’Oustrac en Hélène Guilmette.
Website van Culturebox

Vorig artikel

Skovhus zingt en onderwijst in Den Haag

Volgend artikel

Matinee geeft Medusa Nederlandse première

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Leen Roetman
    15 november 2014 at 14:09

    Geweldig dat L’étoile nu al via internet is te zien! Bedankt voor de tip en alle andere tips. Helemaal mijn smaak!