BinnenkortNieuws

Bioscopen vertonen eerste Mahagonny ROH

De opera Rise and Fall of the City of Mahagonny van Brecht en Weill is momenteel voor het allereerst in het Royal Opera House in Londen te zien. De productie van John Fulljames wordt op woensdag 1 april live vertoond in 34 bioscopen in Nederland.

Kurt Streit en Christine Rice in Rise and Fall of the City of Mahagonny (foto: Clive Barda / ROH).
Kurt Streit en Christine Rice in Rise and Fall of the City of Mahagonny (foto: Clive Barda / ROH).

Dramaturg-dichter Bertolt Brecht en componist Kurt Weill creëerden in de late jaren twintig van de vorige eeuw samen Rise and Fall of the City of Mahagonny, een satirische opera over “geld, moraliteit en plezierzucht onder de dubieuze burgers uit een fictieve stad”, aldus de beschrijving.

Het werk, met veel jazz- en ragtime-invloeden, ging in 1930 in wereldpremière in Leipzig en veroverde een respectabele plaats in het operarepertoire met producties in vele landen. Bij het Royal Opera House was het werk echter nog nooit te zien. Regisseur John Fulljames brengt daar samen met maestro Mark Wigglesworth, ontwerper Es Devlin en videoprojectiespecialist Finn Ross verandering in.

De cast voor deze nieuwe productie bestaat uit onder anderen Kurt Streit als houthakker Jimmy, Christine Rice als zijn geliefde Jenny, Anne Sofie von Otter als Leokadja Begbick en Sir Willard W. White als Moses.

Op woensdag 1 april wordt de productie wereldwijd live vertoond in bioscopen. In Nederland hebben 34 bioscopen de titel op hun programma staan. Zie voor een overzicht van alle locaties de website rohcinema.nl.

Hieronder de trailer van de productie:

Vorig artikel

La Petite Bande speelt intieme Johannes

Volgend artikel

Seizoen De Munt 2015/2016

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.