BinnenkortNieuws

La Petite Bande speelt intieme Johannes

La Petite Bande brengt onder leiding van Sigiswald Kuijken op donderdag 26 maart Bachs Johannes Passion ten gehore in het Concertgebouw in Amsterdam. Het concert, onderdeel van de barokserie van Fred Luiten Concertorganisatie, heeft een kleine bezetting: acht zangers vertolken de koor- en solopartijen.

Sigiswald Kuijken (foto: Marco Mertens).
Sigiswald Kuijken (foto: Marco Mertens).

La Petite Bande is een toonaangevend ensemble op het gebied van oude muziek. Het werd in 1972 door Gustav Leonhardt en Sigiswald Kuijken opgericht.

Kuijken wordt voor deze uitvoering van de Johannes Passion vergezeld door acht zangers, die alle zangpartijen voor hun rekening nemen. Onder hen sopraan Minna Nyberg, alt Lucia Napoli, tenor Stephan Scherp een bas Stefan Vock.

De uitvoering van La Petite Bande is beslist niet het enige passieconcert dat de komende tijd in het Concertgebouw te beleven is. Het Concertgebouworkest voert onder Richard Egarr op 27 en 29 maart eveneens de Johannes Passion uit, met het Nederlands Kamerkoor en solisten als Benjamin Hulett, Christopher Purves, Carolyn Sampson, Ann Hallenberg en Michael Schade.

Van de Matthäus-Passion, de andere grote passie van Bach, staan eveneens diverse uitvoeringen op het programma van de Amsterdamse concertzaal. KCOV Excelsior, het Bach Choir and Orchestra of the Netherlands, het Orchestra of the Age of Enlightenment en het Nederlands Kamerorkest brengen allen eigen versies van het werk.

Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Sonostream.tv streamt recital Sumi Hwang

Volgend artikel

Bioscopen vertonen eerste Mahagonny ROH

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

3Reacties

 1. Maarten-Jan Dongelmans
  23 maart 2015 at 10:51

  De meest bijzondere Matthaeus-Passion is dit jaar op sacd te beluisteren: Jan Willem de Vriend presenteert op Challenge Classics Mendelssohns versie uit 1841. Die is korter, anders bezet en afwijkend als het gaat om dramaturgische accenten. Marcos Fink (de broer van) zingt Jesus. Voer voor kenners, liefhebbers en avonturiers, deze live opname uit Enschede (2014).

 2. theo laceulle
  27 maart 2015 at 16:11

  De hier genoemde uitvoering van de Matthäus Passion op Goede Vrijdag door het Nederlands Kamerorkest is in wezen de uitvoering van Toonkunstkoor Amsterdam (dat al een MP traditie van meer dan een eeuw heeft!), waarbij het Nederlands Kamerorkest de instrumentale koren voor zijn rekening neemt. Solisten zijn onder meer Judith van Wanroij en Marcel Reijans, met als evangelist Markus Schäfer en en als Christus Maarten Koningsberger. Dirigent is de artistiek leider van TKA, Boudewijn Jansen.

 3. Maarten-Jan Dongelmans
  27 maart 2015 at 17:53

  Judith van Wanroij is tevens de sopraan op cd bij De Vriend. Dankzij Mendelssohns 1841 versie mag zij ook Erbarme dich zingen!