Binnenkort

Opera in de media: week 16

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 16 (11 – 17 april 2015) onder meer aandacht voor de livestream van L’elisir d’amore van Donizetti door de Bayerische Staatsoper en de radio-uitzending van Giulio Cesare van Händel.

Audio

Jaap van Zweden (foto: Bert Hulselmans).
Jaap van Zweden (foto: Bert Hulselmans).

Goerne in het Concertgebouw
Dirigent Jaap van Zweden is zaterdag te gast in de NTR ZaterdagMatinee met werk van Schubert en Britten en de première van nieuw werk van Thomas Larcher. Die componeerde in opdracht van de Matinee een cantate voor bariton Matthias Goerne. Het Radio Filharmonisch Orkest speelt daarvoor de Sinfonia da Requiem van Britten en erna de negende symfonie van Schubert. Jaap van Zweden keert in september terug in de Grote Zaal voor een uitvoering van Tristan und Isolde.
NPO Radio 4: zaterdag 11 april om 14.00 u.

Weill in Londen
Kurt Weills Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny werd de afgelopen weken opgevoerd in het Londense Royal Opera House en was op 1 april in de bioscopen te zien. NTR Opera Live zendt de opname uit van een andere avond. Het orkest werd geleid door Mark Wigglesworth, bij de solisten hoort u onder anderen Anne Sophie von Otter, Willard White en Kurt Streit.
NPO Radio 4: zaterdag 11 april om 20.00 u.

Anna Christy.
Anna Christy.

Händel in het Concertgebouw
Countertenor Michael Chance leidt op zondagmiddag in het Amsterdamse Concertgebouw een semiscenische uitvoering van Giulio Cesare van Händel. De opname is dezelfde avond te horen in het Avondconcert van MAX. In de hoofdrollen zingen Lawrence Zazzo, Patricia Bardon, Anna Christy en de Nederlandse sopraan Tania Kross. De vocalisten worden begeleid door Symphonie Atlantique onder dirigent Michael Chance.
NPO Radio 4: zondag 12 april om 20.00 u.

Padmore zingt Schubert
Tenor Mark Padmore brengt zijn beroemdste Britse pianocollega, Paul Lewis, mee naar de Rotterdamse Doelen voor een recital dat Schuberts Schwanengesang in het hoofdprogramma heeft. Ervoor klinken liederen van Beethoven en zingen studenten van het Koninklijk Conservatorium. De avond word gepresenteerd door Lex Bohlmeyer, zowel in de zaal als voor de rechtstreekse uitzending op de radio.
NPO Radio 4: donderdag 16 april om 20.00 u.

Video

Sopranen van weleer
In de serie ‘Het Archief’ zijn bij brava twee bekende Duitse sopranen te zien, Gundula Janowitz en Elisabeth Grümmer. Die eerste zingt een aria uit Der Freischütz van Von Weber, Beethovens ‘Ah! Perfido’ en ‘Dich, teure Halle’ uit Tannhäuser van Wagner. Van Elisabeth Grümmer is ook een aria van Wagner te horen, uit Lohengrin.
Brava: zaterdag 11 april om 13.26 u.

Ambrogio Maestri.
Ambrogio Maestri.

Elisir gestreamd uit München
Het is gratis, het is live en het komt uit München. De eerstvolgende stream van een voorstelling vanuit de Bayerische Staatsoper is de opera L’elisir d’amore van Gaetano Donizetti. Onder dirigent Asher Fisch en regisseur David Bösch zijn bekende namen te horen als Ailyn Pérez, Matthew Polenzani en Ambrogio Maestri. Meer dan veertig microfoons en vier tot zes HD-camera’s zorgen voor beeld en geluid, dat in verschillende kwaliteiten te bekijken is.
Staatsoper.tv: zondag 12 april om 19.00 u.

Portret van een legende
Bariton Matthias Goerne, dit weekend in Nederland voor een optreden in de NTR ZaterdagMatinee, had haar als zangcoach, net als Thomas Hampson en Renée Fleming: Elisabeth Schwarzkopf. De sopraan overleed in 2006 en enkele jaren later maakte ZDF een documentaire, nu te zien op Arte. Op de Franstalige site van Arte heet het Soprano de légende, de Duitstalige spreekt van Porträt einer sängerin.
Arte: zondag 12 april om 0.00 u.

Moessorgski in De Munt
Mezzo noemt hem La Khovanchtchina, de opera van Modest Moessorgski over de opstand tegen Peter de Grote. Als Chovansjtsjina zal het werk volgend jaar februari bij De Nationale Opera te zien zijn in een regie van Christof Loy. De Mezzo-versie werd geënsceneerd door Stein Winge voor de Munt in Brussel. In de hoofdrollen zongen, onder muzikale leiding van Kazushi Ono, onder anderen Anatolij Kotscherga, Elena Zaremba en Willard White.
Mezzo: donderdag 16 april om 17.00 u.

Mozart in galop
De hoofdrolspelers op vier benen zijn afkomstig uit Versailles, de muziek komt van Mozart en er zijn ook drie vocale solisten. Christiane Karg, Marianne Crebassa en Stanislas de Barbeyrac voeren Mozarts cantate Davide Penitente uit, met paarden uit Versailles, Les Musiciens du Louvre Grenoble onder leiding van Marc Minkowski en het Bachchor uit Salzburg. Het optreden vond plaats in de uit 1693 stammende Felsenreitschule in Salzburg. De opname is te zien op Arte Concert.
Website van Concert Arte: on demand te zien tot 3 juni.

Weektip

Aan de slag voor Assepoester
Bij uitzondering een weektip die er niet toe leidt dat u nog langer in uw stoel blijft zitten. U moet zelf aan de slag! Al is het ook mooi als u deze oproep naar een actieve/kunstzinnige bekende doorstuurt. Assepoester gaat binnenkort trouwen, met een echte prins. Ze heeft de beeldrechten van haar huwelijk verkocht aan Opera Zuid en haar jurk komt van Max Mara, zo blijkt uit dit filmpje. Maar er ontbreekt nog een armband aan de outfit voor de aanstaande bruid, die een tot aanbeveling strekkende gelijkenis vertoont met mezzosopraan Karin Strobos.

Vorig artikel

Padmore zingt Schwanengesang in Doelen

Volgend artikel

Opera Armida start crowdfunding Trovatore

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.