Home » Binnenkort, Nieuws

DiDonato zingt Shéhérazade in Amsterdam

Amsterdam14 april 2015 Geen reacties

Joyce DiDonato staat op dinsdag 21 april in de serie ‘Stars and Stripes’ van het Concertgebouw. Ze zingt de liederencyclus Shéhérazade van Maurice Ravel, begeleid door de New York Philharmonic.

De New York Philharmonic is één van de oudste orkesten ter wereld en het oudste orkest van de Verenigde Staten. Het werd opgericht in 1842 en geleid door grote dirigenten als Arturo Toscanini, Leonard Bernstein, Pierre Boulez en Zubin Mehta.

Joyce DiDonato (foto: Simon van Boxtel).

Joyce DiDonato (foto: Simon van Boxtel).

Sinds 2009 is Alan Gilbert de chef van het New Yorkse orkest. Hij reist met zijn musici af naar Amsterdam om werken van Salonen, Ravel en Richard Strauss uit te voeren. Van Esa-Pekka Salonen klinkt Nyx, een orkestwerk gewijd aan de Griekse godin van het licht. Van Richard Strauss klinkt een suite uit diens opera Der Rosenkavalier.

Van Maurice Ravel speelt het orkest de Valses nobles et sentimentales en Shéhérazade, een cyclus van drie orkestliederen op gedichten van Tristan Klingsor: ‘Asie’, ‘La flûte enchantée’ en ‘L’indifférent’. De cyclus stamt uit 1903 en werd in 1904 voor het eerst uitgevoerd. Het Concertgebouw omschrijft de exotische vertelstem in de liederen als “verfijnd, ingetogen en melancholiek”.

Joyce DiDonato vertolkt de liederen. De beroemde Amerikaanse mezzosopraan was in november 2013 voor het laatst in Amsterdam te zien. Destijds zong ze een barokprogramma onder begeleiding van Il Complesso Barocco.

Het concert begint om 20.15 uur in de Grote Zaal. Op het moment van schrijven zijn er nog kaarten. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.