BinnenkortBuitenland

Seizoen Opera Vlaanderen 2015/2016

Opera Vlaanderen brengt komend seizoen vijf nieuwe producties, één wereldpremière en twee reprises in zijn theaters in Antwerpen en Gent. Thema van het seizoen: ‘Tussen droom en daad’. Lees verder voor een overzicht.

Seizoensbeeld van het nieuwe seizoen van Opera Vlaanderen (foto: Maurizio Cattelan / Pierpaolo Ferrari).
Seizoensbeeld van het nieuwe seizoen van Opera Vlaanderen (foto: Maurizio Cattelan / Pierpaolo Ferrari).

Het seizoen van Opera Vlaanderen en Ballet Vlaanderen werd deze week gepresenteerd. Samen brengen de gezelschappen tien nieuwe producties, waaronder vijf wereldpremières. Voor het eerst brengen de opera- en balletafdeling hun seizoen onder één thema: ‘Tussen droom en daad’.

Het thema verwijst naar een zin uit ‘Het Huwelijk’ van Willem Elsschot: “Maar doodslaan deed hij niet, want tussen droom en daad, staan wetten in de weg en praktische bezwaren.” De personages van het nieuwe seizoen staan allemaal tussen droom en daad, zo beschrijft het Vlaamse gezelschap.

De operatak, geleid door intendant Aviel Cahn, brengt vijf nieuwe operaproducties, een wereldpremière en twee reprises. Een grote rol is weggelegd voor de omstreden regisseur Calixto Bieito, die behalve een nieuwe enscenering van Wagners Tannhäuser ook terugkeert met zijn productie van Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny.

De rariteit in het programma is Der König Kandaules van Alexander von Zemlinsky, een in 1935 gecomponeerd werk dat pas in 1996 voor het eerst opgevoerd werd. Chef-dirigent Dmitri Jurowski leidt de serie voorstellingen en de Oekraïense theaterregisseur Andrij Zholdak is voor de enscenering aangetrokken.

Met Armida zet Opera Vlaanderen zijn Rossini-cyclus voort, na eerder Semiramide, Il viaggio a Reims en Otello te hebben gebracht. De 87-jarige maestro Alberto Zedda keert bij het gezelschap terug om de voorstellingen te leiden.

Aandacht voor jong, nieuw publiek is er in de vorm van de ‘urban opera’ Babel, een nieuw werk van trompettist Sam Vloemans, I Solisti del Vento en regisseur Benoît de Leersnyder. Ook keert het kinderfestival Wintersprookjes terug, met muziektheater en opera voor alle leeftijden.

Hieronder een overzicht van alle operaproducties in 2015/2016:

Tannhäuser (R. Wagner)
19 september t/m 17 oktober 2015
Dirigent: Dmitri Jurowski
Regisseur: Calixto Bieito
Solisten: Burkhard Fritz, Ante Jerkunica, Andreas Schager, Annette Dasch, Liene Kinca, Ausrine Stundyte, Daniel Schmutzhard, e.a.

Armida (G. Rossini)
19 november t/m 4 december 2015
Dirigent: Alberto Zedda / Ryuichiro Sonoda
Regisseur: Mariame Clément
Solisten: Carmen Romeu, Randall Bills, Robert McPherson, Yijie Shi, e.a.

La bohème (G. Puccini)
13 december 2015 t/m 20 januari 2016
Dirigent: Antonino Fogliani
Regisseur: Robert Carsen
Solisten: Naimiddin Mavlyanov, Simone Del Savio, William Berger, Gal James, Monica Zanettin, Hanne Roos, Hasmik Torosyan, e.a.

Babel (S. Vloemans)
18 december 2015 t/m 31 januari 2016
Dirigent: Francis Pollet / Sam Vloemans
Regisseur: Benoît De Leersnyder
Solisten: Jean Bermes, Denzil Delaere, e.a.

Otello (G. Verdi)
12 februari t/m 15 maart 2016
Dirigent: Alexander Joel
Regisseur: Michael Thalheimer
Solisten: Carlo Ventre, Zoran Todorovich, Corinne Winters, Vladimir Stoyanov, Adam Smith, Kai Rüütel, e.a.

Der König Kandaules (A. Zemlinsky)
25 maart t/m 24 april 2016
Dirigent: Dmitri Jurowski
Regisseur: Andrij Zholdak
Solisten: Dmitry Golovnin, Elisabet Strid, Gidon Saks, Vincenzo Neri, e.a.

Idomeneo (W.A. Mozart)
30 april t/m 25 mei 2016
Dirigent: Paul McCreesh / Benjamin Bayl
Regisseur: David Bösch
Solisten: Roberto Saccà, Lothar Odinius, Renata Pokupic, Maria Kataeva, Ana Quintans, Hasmik Torosyan, e.a.

Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny (K. Weill)
24 juni t/m 5 juli 2016
Dirigent: Dmitri Jurowski
Regisseur: Calixto Bieito
Solisten: Renée Morloc, Tineke Van Ingelgem, Ladislav Elgr, Simon Neal, e.a.

Zie voor meer informatie de website van Opera Vlaanderen.

Vorig artikel

Dietrich Henschel imponeert met Mahler

Volgend artikel

Actie: Met korting naar Olivia Vermeulen!

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

3Reacties

 1. Leen Roetman
  24 april 2015 at 17:07

  Heerlijk! een Tannhäuser en een Armida van Rossini en zelfs Zemlinsky! Ik denk dat ik mij volgend seizoen weer naar het zuiden laat afzakken. Inmiddels wijs geworden wacht ik natuurlijk eerst de recensies af, want regisseurs mogen er van alles aan verzieken en koop is nu eenmaal koop.

 2. Loesje
  24 april 2015 at 17:37

  Die König Kandaules heeft men in Luik enige tijd geleden al eens gedaan, met Werner van Mechelen en Barbara Haveman. Het werk is zeker de moeite waard, een echte Zemlinsky. Tannhaüser komt voor rekening van Bieito,dat wordt afwachten vrees ik.

 3. stefan caprasse
  24 april 2015 at 18:04

  Ik heb ook die ‘König Kandaulus’ in Luik gezien. Ik vind wel zijn ‘Florentische Tragödie’ en ‘Der Zwerg’ (die ik beide in de Munt gezien heb) beter. Maar toch interessant om dit werk te geven. Spijtig genoeg is dit de enige ‘zeldzaamheid’ en is de rest vrij courant (maar natuurlijk wel prachtig, daar niets van) repertoire. Op regiegebied kijk ik uit naar ‘Otello’ (Thalheimer gaf enkele jaren geleden al een een heel interessante -zij het sombere- ‘La Forza del Destino’) en ‘Idomeneo’ (Bösch gaf dit seizoen al een bloedstollende Elektra-en dit personnage komt tenslotte in ‘Idomeneo’ terug). En ‘La Boheme’ is één van Carsens prachtigste en meest poetische ensceneringen – komt daar vooral naartoe, Nederlanders! ‘Tannhauser’ had ik dan weer liever door een andere regisseur dan Beito gehad, ik hou mijn hart vast maar wie weet valt het nog mee – het zal in ieder geval een extreem contrast vormen met de Otto Schenk produktie, die rond dezelfde periode uit de Met wordt uitgezonden.
  Al bij al toch een seizoen om naar uit te kijken…