Binnenkort

Xynix brengt Othello als operasoap

Othello van Shakespeare, maar dan als operasoap. Dat is in een notendop The Black & the Beautiful van Xynix Opera. Sinds 30 september is het jeugdoperahuis bezig aan een tweede tournee met de productie.

Black&BeautifulVan februari tot en met april 2008 maakte Xynix Opera al een uitgebreide tournee met The Black & the Beautiful. Dit seizoen heeft het jeugdoperahuis de productie aangepast voor de grote zaal en treedt het opnieuw op in vele plaatsen in Nederland.

The Black & the Beautiful is gebaseerd op het toneelstuk Othello van Shakespeare. Waar Giuseppe Verdi er een dramatische opera van maakte, heeft het jonge gezelschap ervoor gekozen er een soort televisiesoap-opera van te maken.

In het verhaal is de Turk Othello (bariton Sinan Vural) baas van de televisiezender Holland BV. Hij heeft de zender geërfd van zijn schoonvader, wat diens oudste zoon Jago (Niek Idelenburg) stikjaloers heeft gemaakt.

Bij het opnemen van een nieuwe soap, Cassio getiteld, probeert Jago daarom Othello en zijn vrouw Desdemona Holland (Leonie van Veen) tegen elkaar op te zetten door een list.

De opera speelt zich af in een tv-studio, waarbij spel op het toneel wordt afgewisseld met videobeelden op de achtergrond. „De productie laat zien hoe gemakkelijk het is om door manipulatie van televisiebeelden een nieuwe werkelijkheid te creëren”, licht de organisatie toe.

De opera is geschreven door Selim Aziz en Fons Merkies en combineert moderne muziek met operazang, Turkse invloeden met Nederlandse en klassiek drama met eigentijdse soap.

De voorstelling is bedoeld voor iedereen vanaf negen jaar. Tot 29 november is The Black & the Beautiful nog veertien keer te zien. Zie voor meer informatie de website van Xynix Opera.

Vorig artikel

Youtube-portret: José Cura

Volgend artikel

Wroeten in Puccini’s Edgar

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.