BinnenkortNieuws

Bolton leidt Händels Semele in Amsterdam

Barokspecialist Ivor Bolton leidt op zondag 10 mei Concerto Köln en Collegium Vocale Gent in een concertante uitvoering van Händels opera Semele in het Concertgebouw in Amsterdam. Carolyn Sampson vertolkt de titelrol.

Dirigent Ivor Bolton.
Dirigent Ivor Bolton.

Semele is de tweede complete Händel-opera die Fred Luiten Concertorganisatie dit seizoen op het podium van het Concertgebouw brengt, nadat in april Giulio Cesare te zien was.

Semele is gebaseerd op een mythe uit Ovidius’ Metamorfosen. Het verhaal gaat over de mooie Semele, die een korte maar heftige liefdesrelatie heeft met Jupiter, de koning van de goden. De relatie eindigt dramatisch.

Händel schreef de opera “op het hoogtepunt van zijn kunnen”, zo omschrijft Fred Luiten. “Het zit vol met sprankelende en dramatische muziek. Spectaculaire orkestrale stukken en krachtige refreinen, gecombineerd met bloedstollende aria’s.”

De zelfstandige concertorganisator heeft met Concerto Köln en Collegium Vocale Gent twee internationaal gerenommeerde barokensembles geëngageerd voor de uitvoering, aangevuld met een cast vol bekende barokzangers. Zij staan allen onder leiding van specialist Ivor Bolton.

Sopraan Carolyn Sampson, die in april nog een recital gaf in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, neemt de hoofdrol van Semele op zich. Tenor James Gilchrist is te horen als Jupiter/Apollo en countertenor Lawrence Zazzo zingt Athamas. Zazzo zong in april de titelrol in Giulio Cesare. Verder is Renata Pokupic te horen als Juno, Ruby Hughes als Iris en Andrew Foster-Williams als Cadmus, Hogepriester en Somnus.

Lezers van Place de l’Opera kunnen met € 30,- korting kaarten bestellen voor de uitvoering. Zie voor meer informatie de website barokaanbod.nl.

Vorig artikel

Conservatorium brengt Suor Angelica

Volgend artikel

Discografie: Benvenuto Cellini

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.