AchtergrondBinnenkort

Seizoen Edesche Concertzaal 2015/2016

De Edesche Concertzaal vergroot in zijn derde seizoen het vocale aandeel in de programmering. Er is onder meer een serie ‘Edesche Liedrecitals’, met optredens van Deirdre Angenent, Robert Holl en Karin Strobos. Lees verder voor een overzicht.

Robert Holl is één van de vocale gasten in het seizoen 2015/2016 van de Edesche Concertzaal (foto: Elisabeth Melchior).
Robert Holl is één van de vocale gasten in het seizoen 2015/2016 van de Edesche Concertzaal (foto: Elisabeth Melchior).

De Edesche Concertzaal opende in het najaar van 2013 zijn deuren in een voormalig kerkgebouw in Ede, dat na twee jaar leegstand werd omgetoverd tot een ondernemerscentrum en een concertlocatie.

In 2013/2014 draaide de nieuwe, geheel ongesubsidieerde concertzaal een proefprogrammering en dit seizoen beleefde het zijn eerste volwaardige programma, met op vocaal gebied optredens van onder anderen Florien Hilgenkamp, Ida Gorissen en Olivia Vermeulen.

In het nieuwe seizoen, dat in totaal 41 concerten telt, krijgen die vocale concerten een vaste plek in de programmering, samengebracht in de serie ‘Edesche Liedrecitals’ (ook als serie te bestellen). “Het aantal liedpodia is niet groot, en het is een genre met een specifiek publiek. Als Edesche Concertzaal willen wij de voortgang van dit edele genre helpen waarborgen”, licht artistiek manager Jan-Willem van Ree toe.

Hieronder een overzicht van de serie ‘Edesche Liedrecitals’:

Recital Robert Holl en Roger Braun
20 november 2015
De gerenommeerde Nederlandse bas-bariton Robert Holl zingt liedrepertoire van Schubert, Schumann en Brahms. Daaronder de cyclus Dichterliebe van Schumann.

Recital Deirdre Angenent en Peter Nilsson
16 januari 2016
De jonge sopraan Deirdre Angenent verzamelde liederen over de liefde en de nacht. Ze zingt repertoire van onder anderen Dvorák, Richard Strauss, Joseph Marx, Alban Berg en Samuel Barber.

Recital Karin Strobos, Daria van den Bercken, Felicia van den End
16 april 2016
Mezzosopraan Karin Strobos vormt een vast trio met pianiste Daria van den Bercken en fluitiste Felicia van den End. Samen voeren ze zowel operafragmenten als liederen uit.

Overige programmering

Naast de liedserie zijn er tal van andere series te bestellen, waaronder ‘Wereldpianisten’, ‘Van Gogh in muziek’, ‘Wereldmuziek’, ‘Strijkkwartet’, ‘Kamermuziek’ en ‘Oude muziek’.

In die laatste serie brengt het Utrechtse ensemble Camerata Trajectina op 10 oktober 2015 een programma rond liederen van John Dowland die in de zeventiende eeuw door tal van dichters in het Nederlands werden vertaald of herdicht.

Interessant voor operaliefhebbers en operabeginners is tot slot de terugkeer van Opera per Tutti in de Edesche Concertzaal. Het initiatief van Mylou Mazali om opera laagdrempelig te maken beleeft op 30 oktober 2015 een nieuwe aflevering in Ede.

Laagdrempeligheid is een speerpunt van de Edesche Concertzaal. “We streven ernaar klassieke muziek toegankelijk te maken en zowel kenners als niet-kenners te bereiken”, zegt Jan-Willem van Ree. “Juist in een tijd waarin bezuinigd wordt op cultuur, benadrukken wij het belang ervan.”

Zie voor een overzicht van de volledige programmering de website van de Edesche Concertzaal.

Vorig artikel

Beyond the score: knap portret van Boulez

Volgend artikel

Opera in de media: week 24

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.